GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Lungul drum spre zona euro

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 ianuarie 2014 107 afişări

În încercarea de a impulsiona creditarea, BNR a redus dobânda de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, ratele rezervelor minime obligatorii la lei au fost reduse de la 15% la 12%, iar cele la valută de la 20% la 18%.

GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Lungul drum spre zona euro

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că BNR are încă marjă de acţiune în materie de politică monetară, ţinând cont că faţă de Polonia, Ungaria sau Cehia, dobânda şi ratele rezervelor minime sunt încă mai mari la noi. Conform guvernatorului, direcţia politicii monetare a reuşit să asigure stabilitatea financiară, având în vedere reducerea inflaţiei (până la minimul istoric de 1,83% în noiembrie) şi ţinerea sub control a datoriei publice - criterii de bază pentru aderarea la zona euro.

Chiar dacă popularitatea monedei unice a pierdut teren peste tot în Est, România rămâne în continuare cea mai optimistă ţară din regiune în privinţa aderării la euro, conform ultimului Eurobarometru pe această temă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-lungul-drum-spre-zona-euro-11886072
11886072
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.