Germania schimba legea ca sa poata angaja ingineri si medici imigranti pe salarii mai mici

Postat la 22 iunie 2011 74 afişări

Cancelarul german Angela Merkel a acceptat, miercuri, o schimbare a legislatiei privind imigrarea, care va permite companiilor germane sa angajeze mai usor ingineri sau medici din strainatate.

Pana in prezent, aminteste AP, strainii puteau obtine o slujba in Germania numai daca salariul era de peste 66.000 de euro anual sau daca firma angajatoare putea dovedi ca nu poate face rost de angajati calificati din Germania sau din tarile UE.

Acum, in functie de aprobarea parlamentului, plafonul de salariu ar putea fi coborat la 40.000 de euro, iar in loc ca fiecare imigrant sa prezinte dovezi detaliate ca are oferta de munca, se va introduce un sistem de puncte care ii va imparti pe solicitantii de loc de munca in functie de calificare, varsta si stapanirea limbii germane. Tinerii cu calificari bune si care vorbesc nemteste vor avea automat prioritate la punctaj.

Expertii apreciaza ca sistemul de invatamant german nu produce suficienti absolventi cu calificari corespunzatoare si ca piata muncii s-ar putea confrunta pana in 2025 cu un deficit de 6,5 milioane de specialisti. Sindicatele afirma insa ca ar aparea mai multi nemti dispusi sa se pregateasca pentru slujbele respective daca ele ar fi platite mai bine.

"N-avem nevoie de oameni fara calificare. Avem si asa treaba cu instruirea propriilor nostri oameni fara calificare", a spus Ursula von der Leyen, ministrul muncii.

Daca s-ar schimba legea, scrie agentia de presa DPA, atunci firmele care se plang de birocratie si ca nu-si pot gasi angajati mai ieftini ar rezolva problema deficitului de mana de lucru calificata, inclusiv din afara UE, la nivelul muncilor mai neatractive si mai prost platite unde este totusi nevoie de studii universitare.

Planul de schimbare a legislatiei a fost criticat de sindicate, pe motiv ca nu face decat sa faciliteze importul de forta de munca inalt calificata pe care firmele sa capete dreptul s-o plateasca prost.

Firmele germane au inceput deja sa recruteze angajati din Spania, tara cu cel mai mare somaj din UE si unde exista un excedent considerabil de specialisti, iar acum vor incepe sa exploreze si piata muncii din tarile din afara UE.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/germania-schimba-legea-ca-sa-poata-angaja-ingineri-si-medici-imigranti-pe-salarii-mai-mici-8373010
8373010
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.