Furtuna din Silicon Valley: Comisia Europeană vrea să amendeze Google cu peste 2,4 miliarde de euro

Autor: Alex Ciutacu Postat la 07 iunie 2018 208 afişări

Furtuna din Silicon Valley: Comisia Europeană vrea să amendeze Google cu peste 2,4 miliarde de euro

Gigantul Google ar putea fi lovit de o amendă masivă din partea Uniunii Europene, de data aceasta din cauza unui caz de antitrust care în care sistemul de operare Android se află în mijlocul scandalului, potrivit Business Insider.

Potrivit publicaţiilor Financial Times şi Politico, Comisarul European pentru Competiţie, Margrethe Vestager îşi va anunţa decizia pe acest caz în luna iulie.

Financial Times scrie că descoperirile Comisiei nu sunt de bun augur pentru companie, ceea ce înseamnă că va plăti o amendă substanţială.

Amenda ar putea fi mai mare decât cea de 2,4 miliarde de euro pe care a primit-o Google de la UE la mijlocul anului trecut într-un caz separat de antitrust.

Cu toate acestea, cazul ar putea avea implicaţii mai mari decât o simplă amendă, din cauza problemelor cu care s-a confruntat gigantul Microsoft în anii 90 legat de cazurile antitrust.

În cazul Google, organele europene de reglementare au investigat compania sub suspiciunea că aceştia au folosit sistemul de operare Android pentru a manipula piaţa şi a micşora cota competitorilor.

Aceştia au citat tactici precum decizia de a le cere producătorilor să preinstaleze Google Search şi motorul de căutare Google Chrome, drept condiţie pentru accesarea platformei Google Play.

Comisia Europeană spune că aceste cereri au oferit companiei Google o serie de avantaje şi au limitat alegerea utilizatorului. Android este sistemul de operare dominant la nivel global.

Google a refuzat să comenteze la cererea Business Insider, însă publicaţia indică spre o postare a companiei din 2016, în care aceştia susţin că Android a creat de fapt mai multă competiţie.

Acest caz le aminteşte unora de situaţia în care s-a regăsit Microsoft în urmă cu aproape 30 de ani.

În 1998, Microsoft avea cel mai popular sistem de operare din lume cu Windows. De asemenea îşi împngea în piaţă browser-ul Internet Explorer şi aplicaţia de muzică Media Player.

Acest lucru, din perspectiva UE şi a guvernului american, a privat utilizatorii de libertatea de a alege, iar Uniunea Europeană a forţat compania să lanseze o versiune a Windows-ului fără Media Player. Potrivit New York Times, procesele guvernului american împotriva Microsoft a ajutat un competitor mai tânăr să prindă avânt: Google.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
google,
comisie,
miliarde

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.