Feţele nevăzute ale crizei cipriote: un bilet de avion către Cipru este marfă rară la Moscova

Autor: Dorin Oancea Postat la 20 martie 2013 34 afişări

Un bilet către Cipru este cea mai recentă marfă rară la Moscova; pe siteul Aeroflot nu mai sunt locuri disponibile pentru avioanele ce zboară către micuţa insulă din Mediterana. Iar un agent de tursm anunţa pe Twitter că situaţia se repetă la toate companiile aeriene.

Blocarea sistemului financiar din Cipru a condus la suspendarea a numeroase tranzacţii ale companiilor şi investitorilor din Rusia, în valoare de câteva miliarde de dolari, bancherii şi avocaţii implicaţi încercând să salveze deal-urile prin alte jurisdicţii, anunţă Mediafax.Moody's estimează că firme şi investitori din Rusia deţin depozite de 24 miliarde euro în sistemul bancar cipriot, însă insula mediteraneană este totodată cel mai important hub offshore pentru economia rusă.

Prin sistemul financiar din Cipru au trecut tranzacţii ruseşti de aproximativ 90 miliarde euro, potrivit datelor băncii centrale de la Moscova, datorită regimului fiscal mai favorabil, cu taxe mai mici pe câştigurile de capital şi dividende.Despre băncile ruseşti se crede că au expuneri ridicate pe Cipru. Experţii estimează că cea mai vulnerabilă este banca de stat VTB, a doua din Rusia după active şi singura care deţine o bancă subsidiară înregistrată în Cipru, Russian Commercial Bank.

Această bancă avea la sfârşitul anului 2011 active de 10 miliarde euro, reprezentând 5% din activele VTB.Guvernul cipriot trebuie să strângă 5,8 miliarde euro, potrivit ţintelor stabilite de miniştrii Finanţelor din zona euro. Anunţată sâmbătă, 16 martie, o taxă asupra depozitelor bancare din ţară a provocat furie în rândul populaţiei şi este considerată, pe plan internaţional, un precedent periculos pentru zona euro. Pentru a preveni retrageri masive de depozite, guvernul a dispus ca sucursalele bancare să rămână închise.

Parlamentul nu a avizat marţi proiectul. Acordul în forma iniţială presupune taxarea cu 6,75% a depozitelor mai mici de 100.000 euro din băncile cipriote, respectiv cu 9,9% a celor care depăşeasc această valoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
Cipru,
avion,
bilete,
Moscova
/actualitate/fetele-nevazute-ale-crizei-cipriote-un-bilet-de-avion-catre-cipru-este-marfa-rara-la-moscova-10679489
10679489
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.