Falcă: Budăi e foarte vocal la tv, dar suntem în urmă cu trei jaloane din PNRR

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 15 februarie 2023 31 afişări

România nu are spiritul reformelor, declară la RFI eurodeputatul Gheorghe Falcă. Vicepreşedintele PNL vorbeşte despre restanţele din PNRR şi riscul ca România să piardă următoarea tranşă de bani. El dă vina pe ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, pentru anumite întârzieri.

Falcă: Budăi e foarte vocal la tv, dar suntem în urmă cu trei jaloane din PNRR

„Conform Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, fiecare stat membru, din trei în trei luni, prezintă un raport la Bruxelles, cu referire la reformele pe care le-a realizat, asta înseamnă jaloanele pe care trebuie să le atingem şi de două ori pe an, deci la şase luni de zile, se fac tragerile, sumele de bani deja programate în relaţia dintre statul membru şi Comisia Europeană, astfel încât, cu banii pe care-i primesc, să realizeze investiţiile prognozate în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă. România până în decembrie trebuia să realizeze un număr de reforme (...). S-a discutat la Bruxelles, au fost schimburi de scrisori şi evident, Bruxelles-ul a acceptat ca până în luna martie să finalizăm aceste reforme, astfel încât în martie, când trebuie să primim această tranşă, să fim cu jaloanele atinse”. spune Gheorghe Falcă.

El afirmă că „dacă nu ai trimis reformele, nu vin banii”.

„Ei se blochează natural, orice stat membru ştie că dacă nu a finalizat reformele, nu are cum să primească banii. (...) Dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranşa din martie. Asta nu înseamnă că nu o iei de tot, asta înseamnă că vei munci până în aprilie, mai, iunie şi în momentul în care îţi finalizezi reformele, atunci vei lua tranşa, dar asta este destul de dificil pentru administraţiile locale şi administraţiile centrale care folosesc aceşti bani, pentru că aceste tranşe au un ritm de venire în ţară de două ori pe an, astfel încât să asigure cu bani investiţiile necesare, deci nu poţi merge foarte departe cu aşteptarea realizării acestor reforme, pentru că pierzi ritmul investiţiilor. (...) Eexistă întârzieri, pentru că aceste reforme trebuiau să fie finalizate în decembrie. Trei astfel de reforme sunt la Ministerul Muncii. Eu tot îl văd la televizor pe domnul ministru al Muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică. Reforma salarizării, care la fel, este foarte importantă, salarizarea bugetară. Mai avem reforma Pilonului II de pensii, pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon. Sunt trei direcţii mari. Noi am finalizat protecţia avertizorului (de integritate-n.r.) de către Parlamentul României, a fost întoarsă de preşedinte, să zicem că acolo vom atinge acest jalon”, menţionează Falcă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
falcă,
budăi,
pnrr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.