Epicentrul următorului cutremur imobiliar vine de la cea mai puternică ţară europeană. Care sunt cauzele şi cine sunt cei care suferă cel mai tare

Postat la 28 februarie 2024 43 afişări

Epicentrul următorului cutremur imobiliar vine de la cea mai puternică ţară europeană. Care sunt cauzele şi cine sunt cei care suferă cel mai tare

În timp ce temerile legate de proprietăţile imobiliare comerciale din SUA au îngrijorat băncile germane în această lună, mesajul lor a fost clar: nu vă faceţi griji, marea majoritate a expunerii noastre imobiliare este internă. Cu toate acestea, pericolul unei crize nu a trecut, scrie Bloomberg.

În timp ce ţara a evitat până acum corecţiile rapide ale pieţei care au zguduit SUA, experţii susţin că acest lucru reflectă practicile contabile obscure care îi protejează pe creditorii şi investitorii săi de efectele  imediate. Ajustările relativ modeste şi provizioanele benigne ascund faptul că creditorii germani sunt mai expuşi la proprietăţi imobiliare comerciale decât majoritatea colegilor lor europeni şi, potrivit unui studiu, au acordat credite într-o manieră mai agresivă decât vecinii lor.

Rezultatul acestor practici o prăbuşire imobiliară care se întâmplă cu încetinitorul şi care ameninţă să se accelereze pe măsură ce marii proprietari imobiliari, cum ar fi grupul Signa al lui Rene Benko sau Adler Group, sunt forţaţi să vândă, împovărând creditorii mici şi mijlocii.  Unii oficiali de rang înalt de la Banca Centrală Europeană spun că ţara va fi în mod inevitabil un punct de interes special în momentul în care vor examina riscurile privind creditele imobiliare la băncile din întreaga regiune.

„Cu siguranţă, aceasta nu este doar o problemă a SUA. Nu aş fi surprinsă dacă am asista la un val de provizioane pentru pierderi din împrumuturi pentru băncile germane în ceea ce priveşte expunerea lor la proprietăţi imobiliare comerciale din ţară”. a declarat Valeriya Dinger, profesor de economie la Universitatea Osnabrueck din Germania.

Băncile germane au cele mai multe credite imobiliare comerciale din Uniunea Europeană, alături de cele franceze, dar au clasificat o parte relativ mică din aceste credite ca fiind neperformante. Cu toate acestea, în ultima vreme, această pondere a crescut, în timp ce a scăzut în alte câteva ţări.

Nivelul scăzut al creditelor  neperformante se datorează în mare parte faptului că evaluatorii imobiliari din cea mai mare economie europeană folosesc o abordare pe termen lung care uniformizează variaţiile de preţ pe baza faptului că majoritatea investitorilor nu vând pe o piaţă în scădere. De asemenea, băncile germane actualizează evaluările clădirilor pe care le-au finanţat cu mai puţină frecvenţă decât cele din SUA sau Regatul Unit, astfel încât problemele pot fi mascate mai mult timp.

Vizibilitatea este redusă şi mai mult de normele care oferă băncilor mai mici o marjă de manevră în ceea ce priveşte evaluarea unor titluri de valoare la valoarea lor de piaţă, ceea ce poate îngreuna obţinerea de către investitori a unei imagini actualizate a situaţiei lor financiare. Cu toate acestea, această practică limitează, de asemenea, înregistrarea câştigurilor nerealizate, ceea ce înseamnă că creditorii individuali pot fi, de fapt, într-o situaţie mai bună decât par.

Autorităţile de reglementare i-au îndemnat pe creditori să se pregătească pentru eventualele pierderi, iar BCE i-a îndemnat să folosească o parte din profiturile uriaşe de anul trecut pentru a constitui provizioane. Dar normele contabile menite să împiedice băncile să se sustragă de la plata impozitelor înseamnă că creditorii sunt de fapt limitaţi în ceea ce priveşte suma pe care o pot pune deoparte pentru datoriile în curs de deteriorare.

Deocamdată, organismul local de supraveghere BaFin consideră că această problemă afectează mai degrabă câştigurile creditorilor individuali decât să le ameninţe solvabilitatea, în parte pentru că problemele sunt concentrate într-o parte mai mică a pieţei decât au fost în timpul crizei financiare. Şi, deşi ratele mai mari sunt de vină pentru scăderea valorii creditelor de real-estate, acestea au oferit băncilor şi profituri care ar trebui să ajute la absorbţia loviturilor.

Cu toate acestea, valoarea acestor proprietăţi rămâne subiectul multor dezbateri, pe măsură ce diferenţa dintre preţurile pe care cumpărătorii sunt dispuşi să le plătească şi cele de care au nevoie vânzătorii pentru a-şi putea rambursa împrumuturile creşte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
imobiliare,
germania,
crestere,
refuz,
vanzare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.