El este urmasul lui Arafat

Postat la 30 martie 2006 11 afişări

Dupa cum era de asteptat, Mahmud Abbas, fostul premier si candidatul formatiunii Fatah la Presedintia Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), a castigat alegerile de duminica, devenind omul care preia proiectul de-o viata al predecesorului sau Yasser Arafat, de infiintare a unui stat palestinian independent.

Dupa cum era de asteptat, Mahmud Abbas, fostul premier si candidatul formatiunii Fatah la Presedintia Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), a castigat alegerile de duminica, devenind omul care preia proiectul de-o viata al predecesorului sau Yasser Arafat, de infiintare a unui stat palestinian independent. Abbas a promis sa reformeze Autoritatea, in special aparatul supradimensionat al securitatii creat de Arafat, si sa reia imediat negocierile de pace cu Israelul, intrate in impas din 2000, de la declansarea revoltei palestinienilor din teritoriile ocupate - Intifada.

 

Desi Abbas s-a reclamat insistent, in timpul campaniei electorale, de la mostenirea politica a lui Arafat, condamnand atacurile "sionistilor" si afirmand ca obiectivul sau e constituirea unui stat palestinian care sa includa Cisiordania, Gaza si Ierusalimul de Est, atat Occidentul, cat si palestinienii spera ca fostul premier, cunoscut ca un lider moderat, va fi mult mai dispus la compromisuri cu Israelul decat predecesorul sau la conducerea ANP. Analistii il considera aproape in unanimitate singurul lider pe care Israelul, in speta premierul Ariel Sharon, il accepta la masa negocierilor.

 

Pentru inceput, intr-un prim gest de bunavointa cu ocazia castigarii alegerilor de catre Abbas, Israelul a anuntat eliberarea a peste 7.000 de detinuti palestinieni, cu conditia insa ca noul presedinte al ANP sa-i determine pe militantii miscarii radicale Hamas sa-si inceteze tirurile de rachete indreptate impotriva teritoriului israelian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/el-este-urmasul-lui-arafat-2510809
2510809
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.