Doliu uriaş! O celebră actriţă tocmai s-a stins din viaţă. Milioane de români au văzut-o la TV

Autor: Dorin Oancea Postat la 12 octombrie 2022 639 afişări

Dame Angela Lansbury, care a fost aclamată la nivel internaţional ca vedetă a serialului american de televiziune "Verdict, crimă", a murit la vârsta de 96 de ani, anunţă BBC.

Doliu uriaş! O celebră actriţă tocmai s-a stins din viaţă. Milioane de români au văzut-o la TV

Triplu nominalizată la Oscar, actriţa a avut o carieră de opt decenii, în film, teatru şi televiziune.

Născută în 1925, a fost una dintre ultimele vedete supravieţuitoare ale Epocii de Aur a cinematografiei de la Hollywood.

Dame Angela Lansbury a murit în somn, cu doar cinci zile înainte de a împlini 97 de ani, a anunţat familia ei într-un comunicat.

"Copiii lui Dame Angela Lansbury sunt trişti să anunţe că mama lor a murit liniştită în somn, acasă, în Los Angeles", a precizat familia.

Născută la Londra, Dame Angela s-a mutat ulterior la New York şi a urmat cursurile Şcolii de Artă Dramatică Feagin.

A fost remarcată de un director de la Hollywood la o petrecere în 1942 şi a primit primul ei rol de menajeră în filmul Gaslight din 1944.

Cariera ei ulterioară a dus-o de pe Broadway la Hollywood, cu succese pe marele şi micul ecran.

Rolul Jessicăi Fletcher din „Verdict, crimă” i-a adus faima internaţională şi a făcut-o foarte bogată. Ea a preluat rolul în 1984 şi a continuat timp de 12 ani şi nouă sezoane.

Serialul a făcut-o una dintre cele mai bogate femei din SUA la acea vreme, cu o avere estimată la 100 de milioane de dolari.

A obţinut nominalizări la premiile Oscar pentru rolul menajerei din „Gaslight” şi pentru rolul lui Sibyl din „The Picture of Dorian Gray” în 1945, precum şi pentru rolul mamei manipulatoare a lui Laurence Harvey din „The Manchurian Candidate” în 1962.

De asemenea, a primit un Oscar onorific pentru întreaga carieră, la vârsta de 88 de ani, în 2013.

Premiul a urmat unui premiu pentru întreaga carieră acordat de Bafta în 2002, precum şi unei stele pe Hollywood Walk of Fame.

După ce s-a mutat pe Broadway în anii 1960, a câştigat mai multe premii Tony, inclusiv pentru interpretarea lui Nellie Lovett în „Sweeney Todd” în 1970.

A fost numită Dame în 2014 pentru serviciile aduse dramaturgiei, activităţii caritabile şi filantropiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actriţă,
deces,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.