Cutremur total în SUA: Ratele creditelor ipotecare au decolat şi au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani lăsând foarte mulţi americani fără posibilitatea de a-şi mai permite o casă

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 18 august 2023 159 afişări

Cutremur total în SUA: Ratele creditelor ipotecare au decolat şi au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani lăsând foarte mulţi americani fără posibilitatea de a-şi mai permite o casă

Ratele la creditele ipotecare din SUA au urcat în această săptămână, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Rata medie a creditului ipotecar a crescut de la 7,09% de la 6,96%, cât era în urmă cu doar o săptămână. În urmă cu un an, rata unui credit pe 30 de ani se situa la nivelul de 5,13%, scrie The Wall Street Journal.

Această schimbare aduce tot mai mulţi americani în poziţia de a nu-şi permite o locuinţă, iar pe cei mai ghinionişti îi poate trimite chiar în stradă.

Ratele au depăşit 6,5% de la sfârşitul lunii mai şi au urcat mai sus de la jumătatea lunii iulie. Ultima dată când ratele au depăşit 7% a fost în luna noiembrie a anului trecut, când au ajuns la 7,08%. Rata medie din această săptămână este cea mai mare rată a unui credit ipotecar cu dobândă fixă pe 30 de ani din aprilie 2002, când a fost de 7,13%.

Ratele la creditele ipotecare au crescut în timpul campaniei istorice de creştere a ratei de dobândă a Rezervei Federale, ceea ce a dus accesibilitatea locuinţelor la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Cumpărarea unei locuinţe este mai scumpă din cauza costului suplimentar al finanţării ipotecii, iar proprietarii de locuinţe care au obţinut anterior rate mai mici sunt reticenţi în a vinde.

Combinaţia dintre stocul scăzut şi costurile ridicate a redus numărul de cumpărători potenţiali, ceea ce a dus la scăderea vânzărilor de locuinţe cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.

„Cererea a fost influenţată de vânturile din faţă legate de accesibilitate, dar stocul scăzut rămâne cauza principală a blocării vânzărilor de locuinţe”, a declarat Sam Khateer, economist şef la Freddie Mac.

Rata ipotecară medie se bazează pe cererile de ipotecă pe care Freddie Mac le primeşte de la mii de creditori din întreaga ţară. Sondajul include doar împrumutaţii care dau un avans de 20% şi au un credit excelent.

În condiţiile în care inflaţia este încă o problemă pentru Fed, cumpărătorii de case se pot aştepta ca costurile de împrumut să rămână ridicate.

Concluzia pentru cumpărătorii de locuinţe este că va continua să fie dificil să găsească locuinţe la preţuri accesibile, deoarece ratele ipotecare în creştere se adaugă la preţurile deja ridicate ale locuinţelor.

În acest an, cumpărătorii de case au văzut ratele crescând cu un punct procentual întreg, de la cel mai mic punct din 2023, 6,09% în februarie, la 7,09% în această săptămână. În comparaţie cu acum un an, ratele sunt cu aproape 2 puncte procentuale mai mari.

Rata ipotecară de astăzi este cu 196 de puncte de bază mai mare decât în urmă cu un an, când ratele erau de 5,13%, ceea ce înseamnă că, pentru cumpărătorul unei case cu preţ median, plata lunară a ipotecii este cu 17% mai mare.

Mai mult de 90% dintre proprietarii de locuinţe cu credite ipotecare au în prezent o rată de 6% sau mai mică, potrivit unui studiu recent al Redfin, ceea ce înseamnă că aceştia rămân în locuinţa lor actuală, nu o vând şi nu fac schimb, ceea ce ar veni cu costuri de împrumut mai mari. Acest lucru face ca numărul de locuinţe deja construite disponibile pentru cumpărare să fie extraordinar de scăzut - menţinând preţurile ridicate pentru cei care doresc să cumpere.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.