Cum verifici dacă angajatorul îţi plăteşte contribuţia ca să nu rămâi fără PENSIE

Postat la 28 noiembrie 2017 3583 afişări

Românii pot verifica dacă patronii le achită contribuţiile pentru a nu rămâne fără pensie.

Cum verifici dacă angajatorul îţi plăteşte contribuţia ca să nu rămâi fără PENSIE

Directorul Casei Judeţene de Pensii Galaţi (CJP), Ana Denis Aramă, spune că angajatorul trebuie să completeyen declaraţia D112, scrie viata-libera.ro

"De regulă, cel care are de suferit în cazul în care angajatorii nu achită aceste contribuţii este bugetul asigurărilor sociale. Angajatul va primi pensia întreagă, el nefiind afectat de neplata contribuţiilor. Astfel, dacă un angajator nu plăteşte contribuţiile de asigurări sociale unei persoane cu care are încheiat contract de muncă, persoana în cauză are stagiu de cotizare, cu condiţia ca angajatorul să-l declare lunar în declaraţia D112. Doar angajaţii care nu se  regăsesc în evidenţa D112 sunt în pericol să nu aibă  stagiul de cotizare complet”, a declarat aceasta.

"Pentru a verifica dacă angajatorul i-a plătit contribuţia, angajatul se poate prezenta la ghişeele noastre cu cartea de identitate. Mai uşor ar fi să-şi deschidă un cont on-line, prin care se pot vizualiza: stagiile de cotizare începând cu 1.04.2001, de când se completează D112, vizualizarea datelor din carnetele de munca (până la 1.04.2001), vizualizarea informaţiilor  referitoare la viramentele pentru PILONUL II de pensii private, vizualizarea informaţiilor din declaraţiile D112 depuse de angajatori", ne-a declarat Ana Denis Aramă.

Contul personal poate fi deschis pe portalul Casei Naţionale de Pensii (CNP) - cnpp.ro. După completarea cererii de deschidere a contului, aceasta trebuie tipărită, semnată şi depusă personal la ghişeul Casei Judeţene de Pensii de care aparţineţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.