Cum se face noua constitutie a Islandei: cetatenii trimit propuneri prin Facebook

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 iunie 2011 148 afişări

Intr-o tara in care doua treimi dintre locuitori au cont de Facebook, schimbarea constitutiei se face cu ajutorul democratiei directe a internetului: exista un consiliu constitutional care primeste propuneri de la cetateni pe site-ul sau si prin retelele sociale online.

"Cred ca e prima data cand o constitutie este elaborata in acest fel. Oamenii vad cum constitutia se alcatuieste sub ochii lor", a declarat Thorvaldur Gylfason, membru al consiliului si profesor de economie la Universitatea Islandei, citat de The Guardian.

Din aprilie incoace, consiliul, format din 25 de membri desemnati de parlament, posteaza in fiecare saptamana pe site-ul sau proiecte de prevederi, ele sunt discutate si comentate de utilizatori, iar cand membrii ajung la un acord, textele sunt trimise la parlament pentru discutie si aprobare. Dupa ce toata discutia se va incheia, textul noii constitutii va fi supus la referendum.

Consiliul isi transmite in direct pe site si pe contul de Facebook sedintele, astfel incat cetatenii sa poata comenta in timp real si sa fie incurajati sa formuleze propuneri, are cont de Twitter, o pagina de Flickr cu pozele celor 25 de membri ai sai si un cont de YouTube unde acestia discuta despre procesul constitutional, estimat sa dureze pana la sfarsitul lui iulie. Sedintele consiliului sunt deschise publicului si oricine poate participa, singura limitare tinand de spatiul salii.

Noua constitutie va intari supravegherea publica asupra parlamentului si prevederi privind separarea puterilor in stat, menite sa impiedice repetarea crizei financiare. Noua constitutie va contine si prevederi care sa consolideze suveranitatea statului in raport cu organizatiile internationale, precum si protectia mediului, prin controlul proprietatii asupra resurselor naturale si al folosirii lor.

Actuala constitutie dateaza de la castigarea independentei fata de Danemarca, in 1944, copiind-o insa pe cea a Danemarcei, fara multe modificari, doar tinand cont de faptul ca Islanda este republica.

Althingi, parlamentul unicameral islandez, are 63 de membri, la o populatie de 320.000 de locuitori si dateaza din anul 930, fiind la ora actuala cea mai veche institutie parlamentara care si-a mentinut functionarea, cu o intrerupere de numai 45 de ani la inceputul secolului al XIX-lea. Accesul partidelor in parlament se face pe baza proportionala, cu un prag electoral de 5%.

Participarea la vot a islandezilor este de obicei deosebit de ridicata, cu rate in jur de 85%. In prezent, parlamentul este condus de o femeie, iar partidul cu cele mai multe locuri (Alianta Social-Democratica) este condus tot de o femeie, Johanna Sigurdadottir, care este si prim-ministrul tarii.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-se-face-noua-constitutie-a-islandei-cetatenii-trimit-propuneri-prin-facebook-8333985
8333985
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.