Cum au reuşit şefii unui gigant din asigurări să facă peste 100 mil. de euro fix înainte să intre autorităţile pe fir

Postat la 16 aprilie 2024 24 afişări

Cum au reuşit şefii unui gigant din asigurări să facă peste 100 mil. de euro fix înainte să intre autorităţile pe fir

Stephen Hemsley predintele companiei americane de asigurări UnitedHealth Group Inc. şi trei directori executivi au obţinut în total 101,5 milioane de dolari din vânzările de acţiuni realizate între octombrie şi februarie, înainte ca autorităţile americane să deschidă o investigaţie antitrust, scrie Bloomberg.

Vânzările au avut loc între 16 octombrie, la o săptămână după ce cel mai mare asigurător de sănătate din SUA ar fi fost anunţat de investigaţia Departamentului de Justiţie, şi 26 februarie, cu o zi înainte ca presa să publice articole despre investigaţie. Acţiunile au scăzut după ce investigaţia a fost prezentată pe larg.

Nu există niciun indiciu că tranzacţiile au fost executate în conformitate cu planurile de tranzacţionare programate în dosarele legate de tranzacţii.

UnitedHealth a declarat că oficialii şi directorii trebuie să obţină autorizaţie pentru a tranzacţiona acţiuni şi că tranzacţiile sunt limitate la anumite ferestre de timp care se deschid adesea după rapoartele de profit. Tranzacţiile în cauză au fost aprobate, a declarat un purtător de cuvânt. Compania a raportat rezultatele celui de-al treilea trimestru pe 13 octombrie.

În mod normal, consiliul general al unei companii ar declara o perioadă de interdicţie a tranzacţiilor în lumina unei investigaţii sensibile, potrivit lui John C. Coffee Jr., expert în guvernanţă corporativă la Columbia Law School.

„Aparent, acest lucru nu s-a întâmplat” la UnitedHealth, a declarat acesta într-un e-mail.

Departamentul de Justiţie analizează dacă achiziţiile UnitedHealth au consolidat poziţia companiei pe anumite pieţe într-un mod care încalcă legile antitrust, potrivit unei persoane familiarizate cu ancheta care a cerut să nu fie identificată. Agenţia ar fi analizat potenţialele monopoluri în industria de healthcare administrată cel puţin de la mijlocul anului 2023.

UnitedHealth nu a recunoscut în mod explicit investigaţia şi a refuzat să spună când Hemsley şi ceilalţi au fost informaţi despre aceasta. Când a fost întrebat despre tranzacţii, un purtător de cuvânt al asigurătorului a declarat că „aceşti directori şi ofiţeri au urmat protocoalele noastre şi au primit aprobarea companiei”.

Compania afirmă în documentele de reglementare că este supusă unor „investigaţii, audituri şi revizuiri de rutină, periodice şi speciale” din partea diferitelor agenţii federale şi de stat, inclusiv a Departamentului de Justiţie.

Acţiunile UnitedHealth au scăzut cu 5,2% în două şedinţe de tranzacţionare, în perioada 27-28 februarie, după ce investigaţia a fost mediatizată pe larg în presa financiară. Aceasta a fost raportată pentru prima dată pe 26 februarie în Examiner News, o publicaţie locală din statul New York. Acţiunile au scăzut cu aproximativ 15% până acum în acest an, până la preţul de închidere de miercuri, comparativ cu o creştere de 8% a indicelui S&P 500.

Vânzările de acţiuni de către executivii de top sunt, de obicei, verificate de boardul al unei companii, a Aceştia evaluează dacă compania trebuie să dezvăluie informaţii suplimentare pe piaţă înainte de a avea loc tranzacţiile.

UnitedHealth administrează cel mai mare asigurător de sănătate din SUA, UnitedHealthcare, şi o reţea tot mai mare de clinici, centre de chirurgie, furnizori de servicii de îngrijire la domiciliu şi alte servicii în cadrul diviziei sale Optum. Hemsley a ocupat funcţia de preşedinte de când a renunţat la funcţia de director general în 2017, după mai bine de un deceniu la conducere.

La 17 octombrie şi 5 decembrie, Hemsley a exercitat o parte din opţiunile sale de acţiuni care urmează să expire în 2024. El a vândut acţiunile pe care le achiziţionase în aceeaşi zi, obţinând 84,9 milioane de dolari, potrivit documentelor depuse.

Brian Thompson, directorul general al unităţii de asigurări UnitedHealthcare, pe 16 februarie a exercitat s vândut acţiuni, obţinând 15,1 milioane de dolari, potrivit calculelor Bloomberg. Câteva zile mai târziu, directorul de contabilitate Tom Roos a vândut acţiuni în valoare de aproximativ 450.000 de dolari.

Directorul general de personal, Erin McSweeney, la 16 octombrie, a vândut acţiuni pentru un câştig net de 1,09 milioane de dolari.

Deşi nu este neobişnuit ca directorii să vândă periodic acţiuni, Hemsley a vândut rareori acţiuni în perioada în care a ocupat funcţia de director general. Începând din 2020, el a început să se vândă la intervale neregulate: de trei ori în acel an şi din nou în 2021, apoi o dată în 2022, conform documentelor. Încasările sale nete din fiecare tranzacţie au variat de la aproximativ 13 milioane de dolari până la 70 de milioane de dolari. Tranzacţia din 17 octombrie, care i-a adus 55,7 milioane de dolari, este printre cele mai mari pe care le-a făcut în ultimii ani.

Hemsley rămâne un acţionar important al UnitedHealth, cu peste 1 milion de acţiuni evaluate la peste 450 de milioane de dolari, deţinute direct şi în trusturi, potrivit datelor compilate de Bloomberg. De asemenea, fiecare dintre cei trei directori deţin în continuare acţiuni în cadrul companiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
asigurari,
autoritati,
gigant,
reusita

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.