Cum a apărut gruparea Hamas şi de ce a atacat Israelul

Postat la 08 octombrie 2023 582 afişări

Cum a apărut gruparea Hamas şi de ce a atacat Israelul

E interesant de analizat cum a apărut gruparea Hamas care a desfăşurat un atac-surpriză asupra oraşelor israeliene sâmbătă dimineaţa. Cel puţin 250 de israelieni au fost ucişi, iar alţi 230 de locuitori din Gaza au fost ucişi în bombardamentul de represalii al Israelului. Este una dintre cele mai grave escaladări a conflictului israeliano-palestinian din ultimii ani.

Cum a apărut gruparea Hamas

Hamas, sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică, a fost înfiinţată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Aceasta este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii 1920, conform unei analize Reuters.

Gruparea Hamas conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei sale în alegerile parlamentare palestiniene din 2006 – ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva sa. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.

Cititi mai multe pe www.mediaflux.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
atac,
grupare,
hamas

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.