Criza imobiliară se extinde: O altă ţară din Europa se confruntă cu turbulenţe în real-estate după ce preţul locuinţelor s-a prăbuşit la minimul ultimilor 14 ani

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 01 septembrie 2023 3634 afişări

Criza imobiliară se extinde: O altă ţară din Europa se confruntă cu turbulenţe în real-estate după ce preţul locuinţelor s-a prăbuşit la minimul ultimilor 14 ani

Potrivit unui important creditor ipotecar, criza care afectează piaţa imobiliară din Marea Britanie s-a accentuat în august, în condiţiile în care costul împrumuturilor a redus cererea, scrie Bloomberg.

Nationwide Building Society a declarat că costul mediu al unei locuinţe a scăzut cu 5,3% în august faţă de nivelul maxim înregistrat în urmă cu un an, cel mai rapid ritm din iulie 2009, când criza financiară globală făcea ravagii. Aceasta a plasat valorile la 259.153 de lire sterline (328.020 dolari), cu 14.600 de lire sterline mai puţin decât în august 2022.

Cifrele indică faptul că piaţa se află la jumătatea drumului spre prăbuşirea preţurilor cu 10%, prognozată de economişti după 14 creşteri consecutive ale ratei dobânzii de către Banca Angliei. Aceasta evidenţiază un risc pentru guvernul primului ministru Rishi Sunak, care se pregăteşte pentru alegerile aşteptate pe scară largă anul viitor.

Scăderea preţurilor îi nelinişteşte pe proprietarii de imobile, care s-au obişnuit cu creşteri constante în ultimul deceniu. Proprietarii au început să îşi vândă proprietăţile, exacerbând lipsa locurilor disponibile pentru închiriere. Economiştii spun că este posibil ca scăderea să se intensifice în a doua jumătate a acestui an.

Factorii de decizie politică încearcă să domolească inflaţia, ceea ce se adaugă la tensiunile asupra buzunarelor consumatorilor. În timp ce ratele la creditele ipotecare încep să scadă, costurile de împrumut pentru gospodării rămân mult mai mari decât în urmă cu un an.

„Încetinirea nu este surprinzătoare, având în vedere amploarea creşterii costurilor de împrumut din ultimele luni, care a dus la o activitate pe piaţa imobiliară mult sub nivelul de dinainte de pandemie”, a declarat vineri economistul şef al Nationwide, Robert Gardner.

Cifrele conturează imaginea unei cereri de proprietăţi în declin. Datele BOE arată că aprobările de credite ipotecare au scăzut cu aproape 10% în iulie, iar portalul imobiliar Zoopla a declarat săptămâna aceasta că vânzările de locuinţe sunt pe cale să scadă la cel mai scăzut nivel din 2012.

Preţurile locuinţelor au atins un maxim în luna august a anului trecut, în urma unui boom provocat de o pandemie. De atunci, acestea au scăzut în 10 din cele 12 luni de atunci, deoarece ratele în creştere au exercitat o presiune suplimentară asupra gospodăriilor care se confruntă deja cu o spiral inflaţionistă a costurilor energiei, alimentelor şi a altor bunuri de zi cu zi.

Raportul Nationwide a arătat, de asemenea, dovezi că volumul vânzărilor încetineşte brusc. O măsură a tranzacţiilor de locuinţe finalizate a scăzut cu aproape 20% sub nivelurile din 2019 şi cu 40% sub nivelul la care se aflau în prima jumătate a anului 2021.

Joi, economistul şef al Băncii Angliei, Huw Pill, a dat speranţe potenţialilor cumpărători, indicând că cel mai rapid ciclu de înăsprire monetară din anii '80 încoace ar putea să se încheie. Cu toate acestea, a avertizat el, este puţin probabil ca ratele, în prezent de 5,25%, să scadă prea curând, deoarece oficialii continuă lupta împotriva unei rate a inflaţiei care rămâne de trei ori peste ţintă.

Preferinţa pentru creditele ipotecare cu rată fixă din ultimii ani înseamnă că milioane de persoane nu au simţit încă efectul creşterii ratelor dobânzilor. Pe măsură ce aceste oferte expiră, aceştia îşi vor vedea facturile lunare crescând în medie cu 220 de lire sterline, potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută, care a arătat că unul din trei proprietari de locuinţe îşi asumă lucrări suplimentare pentru a-şi consolida finanţele.

Cu toate acestea, preţurile locuinţelor au evitat prăbuşirea care părea posibilă în toamna anului trecut, când bugetul premierului de atunci, Liz Truss, a dus la creşterea costurilor de împrumut. În noiembrie, Nationwide a avertizat asupra unei posibile scăderi de 30% a preţurilor în cel mai rău caz.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.