Crezi că suferi de epuizare din cauza muncii? Cinci dintre cuvintele pe care le foloseşti ar putea să dezvăluie acest lucru

Autor: Andra Stroe Postat la 22 iunie 2020 281 afişări

Crezi că suferi de epuizare din cauza muncii? Cinci dintre cuvintele pe care le foloseşti ar putea să dezvăluie acest lucru

Limbajul pe care îl folosim spune multe despre sănătatea noastră mentală. Fie că rostim unele cuvinte sau doar ne gândim la ele, acestea ne pot ajuta să înţelegem dacă suferim sau nu de burnout.

În acest sens, scriu cei de la Forbes.com, există o serie de cuvinte pe care ar trebui care să le luăm drept semnale de alarmă:

Epuizat - Unul dintre cuvintele cel mai des folosite de cei care suferă de burnout este „epuizat". Acesta, alături de sinomime, denotă o stare de epuizare emoţională.

Neproductiv - Faptul că te simţi neproductiv este un semn clasic al burnout-ului. Atunci când rezervele emoţionale sunt pline şi ne bucurăm de reuşite pe plan personal sau profesional, senzaţia va fi aceea de productivitate. Dar un om care suferă de burnout va avea zile în care nu va putea duce nimic la bun sfârşit, iar sentimenul va fi unul de neputinţă.

Nu pot - Expresii prcum „nu pot" sau „sunt incapabil" denotă dorinţa de a renunţa la controlul asupra propriilor acţiuni, dorinţă ce apare de multe ori ca urmare a senzaţiei de epuizare.

Imposibil - Cuvântul „imposibil" denotă un fapt absolut, ce nu poate fi schimbat; acesta, la fel ca „niciodată", este deseori folosit de cei care suferă de burnout, în vreme ce persoanele care nu suferă de acest fenomen preferă unele nuanţate, precum „dificil" sau „provocator".

Meh -  Deşi „meh” nu este într-adevăr un cuvânt propriu-zis, este totuşi folosit frecvent şi incredibil de descriptiv, arătând mai ales pierderea optimismului, un sentiment destul de răspândită acum. Un studiu intitulat „Angajarea oamenilor depinde manageri mai puţin decât crezi”, arată că doar 13% dintre oameni au un nivel ridicat de optimism, în timp ce aproape 33% dintre oameni au un optimism redus sau moderat. Problema pentru companii este că angajaţii optimişti sunt cu 103% mai inspiraţi pentru a depune cel mai bun efort la locul de muncă, în caz contrar afecte fiind atât compania, cât şi sănătatea angajaţilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cuvinte,
suferinta,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.