Cooperativa Argedava Novaci investeşte 8 mil. euro într-o hală de depozitare a cepei. „Diferenţa dintre preţul cepei vara şi cel din primăvară este mai mult decât dublă, iar asta justifică investiţia.“

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 10 aprilie 2024 24 afişări

Cooperativa Agricolă Argeda­va Novaci, care cultivă în total 800 de hectare de teren în mai multe judeţe din jurul Capi­talei, vrea să investească 8 mi­lioane de euro într-o hală de de­pozi­ta­re şi condi­ţio­nare a cepei, mizând pe diferen­ţele de preţ dintre perioada de suprapro­ducţie şi pri­măvară, atunci când România este nevoită să importe.

Cooperativa Argedava Novaci investeşte 8 mil. euro într-o hală de depozitare a cepei. „Diferenţa dintre preţul cepei vara şi cel din primăvară este mai mult decât dublă, iar asta justifică investiţia.“

Cooperativa Agricolă Argeda­va Novaci, care cultivă în total 800 de hectare de teren în mai multe judeţe din jurul Capi­talei, vrea să investească 8 mi­lioane de euro într-o hală de de­pozi­ta­re şi condi­ţio­nare a cepei, mizând pe diferen­ţele de preţ dintre perioada de suprapro­ducţie şi pri­măvară, atunci când România este nevoită să importe.

„Depozitul va avea o suprafaţă de 2.500 mp şi o capacitate de 7.500 de tone. Inves­ti­ţia se va ridica la circa 8 milioane de euro, din care 6 mil. euro prin fonduri AFIR. Acum avem o suprafaţă cultivată de 50 ha de ceapă în câmp, iar capacitatea totală a cooperativei se apropie de 800 de hectare, aici incluzând mem­brii fondatori şi membrii cooperatori“, a spus Ionuţ Vochin, preşe­dintele cooperativei şi director executiv al Oxigen Agro Product Com­pany, parte a Argedava Novaci.

Conform ultime­lor date, România im­por­tă peste 80.000 de tone de cea­pă anual din Ţările de Jos sau alte ţări ale Uniunii Europene. Pro­duc­ţia anuală, care trece de 300.000 de to­ne, nu reuşeşte să acopere necesarul de con­sum pentru că România nu are depozite care să menţină ceapă pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, antreprenorii din domeniu spun şi că o parte din această cantitate de ceapă se produce în gospodă­rii­le proprii şi nu ajunge în circuitul economic. „România produce în prezent între 30 şi 40% din consum. Cea mai mare problemă este că nu avem capacităţi de condiţio­na­re şi de depozitare pentru că această legumă are nevoie de nişte celule de venti­la­re pentru păstrare. Or aceste ce­lu­le costă foarte mult. Doar par­tea de ventil­are pe o hală de 500 mp mă costă circa 1,4 mi­lioane de euro, sunt practic două celule de 700.000 de euro. Ceea ce înseamnă investiţii destul de mari“.

Antreprenorul adaugă că astăzi ceapa prezintă interes pentru că diferenţa de preţ dintre vară-toamnă când există suprapro­ducţie şi cel din primă­vară este mai mult decât dublă. „Preţul de la recoltare din vară-toamnă este de 1,5-2 lei/kg angro şi preţul de astăzi este undeva la 3,5 lei/kg, dar anul trecut a fost 7 lei/kg. Dife­renţa din­tre preţul din va­ră şi cel din primăvară este fantastic de mare, cel puţin dublu, ceea ce justifică investiţiile în capaci­tăţi de depozi­tare şi condiţionare“. În plus, el spune că pentru că România nu poate asi­gura nece­sarul de con­sum, nu se vorbeşte nici despre procesare. Astăzi ceapa este fo­lo­sită cu precă­dere în zacuscă de exemplu, însă este folosită şi în alte produse alimentare.

„Automat, din ceapa calitatea a doua pe care orice cultivator o are, se poate obţine şi de acolo un plus valoare. De exemplu, fulgii de ceapă se folosesc în sectorul mezelurilor“.

Oxigen Agro Product Company deshi­dra­tează ceapă de 12 ani şi a investit recent într-un deshidrator cu o capacitate de 2,5 tone per şarjă şi Argedava are un deshidrator de 10 tone/şarjă, care practic deshidratează 10 tone (circa un tir) de ceapă în 24 de ore.

„România are astăzi capacitate de pro­ducţie astfel încât să acopere consumul. Iar di­ferenţa aceasta de preţ între vară şi primă­vară indică asta. Este clar că producţia exis­tă, din moment ce se inundă piaţa, preţul scade şi după preţul creşte pentru că nu mai sunt cantităţi disponibile şi accesăm importuri“.

Ionuţ Vochin spune că planul cooperati­vei este să devină cel mai mare cultivator de ceapă din sudul ţării. „În următorii cinci ani vom depăşi 1.000 de hectare cultivate cu ceapă“.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.