Consultant financiar, despre cumpărăturile de sărbători: „Evitaţi împrumuturile excesive sau utilizarea în exces a cardurilor de credit, pentru că nu este un moment potrivit pentru a acumula datorii mari”

Autor: Andra Stroe Postat la 22 decembrie 2023 22 afişări

Consultant financiar, despre cumpărăturile de sărbători: „Evitaţi împrumuturile excesive sau utilizarea în exces a cardurilor de credit, pentru că nu este un moment potrivit pentru a acumula datorii mari”

Românii intenţionează să cheltuiască de sărbători peste 1.300 de lei, o sumă mai mare decât cea de anul trecut, conform unui studiu realizat de Revolut şi citat de reprezentanţii companiei de consultanţă financiară Mr. Finance. Potrivit lor, asta nu înseamnă şi că vor cumpăra mai mult, având ȋn vedere că inflaţia a generat o creştere a preţurilor cu peste 8% ȋn acest an. Astfel, specialiştii ȋn finanţe recomandă cumpătare atunci când vine vorba de cheltuieli şi evitarea ȋmprumuturilor excesive. Referitor la investiţiile persoanelor fizice, aceştia spun că acestea au ajuns la o medie de 69 lei/lună şi estimează că vor continua trendul ascendent şi ȋn 2024.

„Ȋntr-o perioadă de incertitudini financiare, cum este cea pe care o traversăm, trebuie să ȋnvăţăm să ne bucurăm de sărbătorile de iarnă fără a pune prea mare presiune pe buget. Recomandat este să avem un echilibru în toate: şi în plăcerile pe termen scurt, dar şi în educaţia şi planificarea financiară pe termen mai lung. Evitaţi împrumuturile excesive sau utilizarea în exces a cardurilor de credit, pentru că nu este un moment potrivit pentru a acumula datorii mari”, a declarat consultantul financiar Ion Soltinschi de la Mr.Finance.

Ultimul an a fost unul dificil din pesperspectiva inflaţiei, care s-a plasat, în perioada decembrie 2022 - octombrie 2023, la 6,3%, în timp ce rata medie de modificare a preţurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 12%. Asta s-a întâmplat în contextul în care veniturile medii pe o gospodărie au scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primele trei luni ale anului curent. Comparativ cu luna octombrie 2022, preţul principalelor mărfuri şi produse alimentare a crescut, în medie, cu 8,07%, iar preţurile produselor nealimentare au urcat cu 6,24%. Ȋn acelaşi timp, veniturile medii au avut o creştere sub rata inflaţiei, ba chiar şi o scădere de 1% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru al anului 2023.

Având în vedere faptul că mare parte din veniturile unei gospodării, respectiv 61,6%, se duc pe cheltuieli de consum, creşterea preţurilor din ultima perioadă a determinat o reducere a consumului individual şi o orientare către produse mai ieftine, lucru evidenţiat şi de scăderea ponderii cheltuielilor de consum comparativ cu primul trimestru, când acestea erau de 62% din totalul veniturilor.

Consultanţii de la Mr. Finance recomandă românilor ca, înainte de a începe cumpărăturile, să îşi stabilească un buget realist pentru cadouri, mâncare, decoraţiuni şi alte cheltuieli legate de sărbători. Acest lucru îi va ajuta să evite excesele şi să păstreze controlul asupra finanţelor personale, inclusiv prin orientarea către oferte şi reduceri.

Mai multe fonduri alocate investiţiilor

În urmă cu doi ani, românii alocau, în medie, doar 0,4% din veniturile lunare pentru investiţii, însă acest procentaj s-a îmbunătăţit semnificativ. Ȋn trimestrul al doilea din acest an a ajuns la 1,2%, echivalentul a 69 de lei pe lună. Potrivit reprezentanţilor Mr. Finance, în 2024 această sumă probabil va creşte, deşi este dificil de anticipat cu ce rată, iar cel mai bun sfat pentru consumatori este cumpătarea în privinţa cheltuielilor.

„În trimestrul al doilea, românii alocau, în medie, doar 1,2% din venituri spre investiţii - circa 69 lei/lună. Este prea puţin pentru a ne construi o siguranţă financiară şi pe termen mai lung. Cu toate acestea, trendul este unul pozitiv. De exemplu, în 2021, românii alocau 0,4% din venituri pentru investiţii, în 2022 acest indicator a crescut la 0,6% - adică 32 de lei pe lună, iar în trimestrul 2 al anului 2023, acest indicator este de 1,2%. Cel mai probabil, acesta va creşte şi anul viitor, însă suntem departe de recomandările specialiştilor, de a investi în jur de 10% din veniturile lunare”, completează Ion Soltinschi.

Mrfinance.ro este o platformă online care oferă utilizatorilor informaţii despre credite ipotecare sau credite nebancare, asigurări, utilităţi, investiţii, criptomonede şi tranzacţii Forex. Prin serviciile companiei, aceştia pot compara preţurile instrumentelor financiare pe care vor să le acceseze. Mr.Finance pune la dispoziţia românilor şi opţiunea de a compara şi evalua cele mai bune oferte de credite înainte de a le accesa efectiv, pentru a vedea care produs are costuri mai mici.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
financiar,
cheltuieli

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.