Constructorii continuă să facă scenarii în cazul eliminării facilităţilor fiscale: „Inginerii, maiştrii şi muncitorii îşi vor relua căutarea de oportunităţi în afara ţării”

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 10 iulie 2023 125 afişări

Constructorii continuă să facă scenarii în cazul eliminării facilităţilor fiscale: „Inginerii, maiştrii şi muncitorii îşi vor relua căutarea de oportunităţi în afara ţării”

Reducerea sau eliminarea facilităţilor fiscale va avea un puternic impact negativ asupra tuturor firmelor care operează în industria construcţiilor, indiferent dacă aleg să nu intervină pentru menţinerea salariilor nete ale angajaţilor proprii sau să-şi asume costurile suplimentare în cadrul propriilor bugete, sunt de părere constructorii din România.

Subiectul a fost relansat după ce, recent, noul ministru al Finanţelor, Marcel Boloş, a adus în discuţie ideea eliminării, de la 1 septembrie 2023, a facilităţilor acordate în 2018 pe o durată promisă de zece ani.

„Considerăm că tot efortul ultimilor ani de a păstra forţa de muncă autohtonă acasă va deveni inutil, deoarece, cu salarii nete mai mici şi într-o piaţă cu angajatori slăbiţi financiar şi dezorientaţi de impredictibilitatea mediului de afaceri în care evoluează, inginerii, maiştrii şi muncitorii îşi vor relua căutarea de oportunităţi în afara ţării. Creşterea deficitului de forţă de muncă calificată se va reflecta în toate aspectele economice ale societăţii, iar o societate demotivată este o societate neproductivă”, spune Sorin Greu, directorul general al companiei locale de construcţii Bog’Art.

El reaminteşte că guvernul a promis că reducerea stimulentelor fiscale se va face treptat începând din 2025 şi se va finaliza până la sfârşitul anului 2028.

„Reducerea sau chiar eliminarea completă a facilităţilor fiscale respective, o nouă povară financiară, pe care nimeni nu o prelimina şi care contrazice promisiunea autorităţilor, va aduce dezechilibre consistente în derularea angajamentelor deja asumate, întârzieri majore în livrarea lucrărilor contractate, bulversare în piaţa forţei de muncă.”

Sorin Greu adaugă şi că, pentru a încerca diminuarea pierderilor financiare considerabile, companiile vor fi forţate să reducă investiţiile pentru cercetare, dezvoltare, digitalizare sau chiar să taie din beneficiile angajaţilor.

Facilităţile fiscale le oferă angajaţilor din construcţii o stabilitate în ţară, spun şi reprezentanţii companiei Concelex. Este astfel pus în dificultate orice plan de business pe care compania l-a conceput pentru această decadă. Pe lângă exodul de forţă de muncă în străinătate, bazinul de recrutare în domeniul construcţiilor este pus în pericol şi de apetitul scăzut al tinerilor de a se dedica acestui domeniu, dificil şi solicitant fizic, spun ei.

„În acest moment, în cadrul Concelex o treime dintre angajaţi sunt de altă naţionalitate. Compania s-a adaptat pieţei muncii şi recrutează din alte ţări forţă de muncă calificată. Am fost nevoiţi să ne orientăm spre pieţe externe din Asia şi Africa pentru a putea să ne continuăm proiectele şi pentru a putea să le livrăm la timp, conform contractelor”, spune Gina Iordan, director de resurse umane la Concelex.

Pe fondul facilităţilor, compania şi-a majorat numărul de angajaţi de la 100 la aproape 500 în câteva luni din 2019, ceea ce face acum dificilă menţinerea lor, dacă scutirile ar fi eliminate. Potrivit calculelor Concelex, pentru a menţine salariul mediu net actual al angajaţilor la 4.348 de lei, cheltuielile lunare ar creşte cu 385.000 de euro pentru toţi cei 1.000 de salariaţi.

De cealaltă parte, economiştii spun de mai mulţi ani că sistemul fiscal trebuie să fie echitabil, adică toată lumea să plătească taxe. Ei susţin astfel eliminarea privilegiilor, motivând că şi alte industrii suferă din cauza deficitului de forţă de muncă, însă nu beneficiază de avantaje.

Acordarea facilităţilor fiscale pentru sectorul construcţiilor a fost decisă în 2018 şi trebuia să se întindă pe o perioadă de zece ani. Facilităţile constau în scutiri de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiei la sănătate şi reducerea contribuţiilor la pensii.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
eliminare,
cautare,
caz,
constructori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.