Consiliul Judeţean Cluj a finalizat proiectul de restaurare a castelului Bánffy din localitatea Răscruci, investiţie de 11,5 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 23 noiembrie 2023 35 afişări

Consiliul Judeţean Cluj a finalizat proiectul de restaurare a castelului Bánffy din localitatea Răscruci, investiţie de 11,5 mil. euro

Consiliul Judeţean Cluj a finalizat proiectul de restaurare, conservare şi punere în valoare a ansamblului monument istoric Castel Bánffy din localitatea Răscruci, comuna Bonţida, o investiţie de 11,5 mil. euro, finanţată din fonduri europene în valoare de aproximativ 4 mil. euro şi fonduri de 7,5 mil. euro asigurate din bugetul propriu al judeţului. Lucrările au vizat atât zidurile interioare şi exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile şi inscripţiile, potrivit unui comunicat de presă al CJ Cluj.

’’Prin finalizarea acestui proiect oferim un obiectiv deosebit clujenilor, turiştilor sau pasionaţilor de istorie şi frumos. Valorificarea acestei perle arhitecturale cu o importanţă istorică şi culturală deosebită va impulsiona dezvoltarea acestei întregi zone a judeţului. Castelul Bánffy din Răscruci, un obiectiv identitar şi un punct de referinţă pe harta turistică din Transilvania, va putea fi vizitat de publicul larg şi va fi un spaţiu comunitar, care va găzdui evenimente culturale şi nu numai.’’, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, într-un comunicat de presă.

Etajul castelului cuprinde o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncţională pentru activităţi culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare şi unul administrativ, precum şi grupuri sanitare. În ceea ce priveşte subsolul imobilului, acesta include un spaţiu expoziţional. Investiţia a constat şi în restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă. Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică şi de plantare de arbori. Au fost consolidate şi alte trei imobile care au destinaţia de clădiri conexe necesare deservirii castelului. Lucrările au fost executate de compania Tomoroga Construct din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cluj,
Bánffy,
Rascruci,
castel,
restaurare,
cetate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.