Codul Rutier s-a schimbat semnificativ în 2019. Iată care sunt noutăţile. Bonus: lista completă a bolilor care te lasă fără permis

Postat la 16 octombrie 2019 7506 afişări

Codul Rutier s-a schimbat semnificativ în 2019. Iată care sunt noutăţile. Bonus: lista completă a bolilor care te lasă fără permis

Codul rutier s-a îmbogăţit în 2019 cu o serie de prevederi noi. Iată care sunt noutăţile introduse în legislaţie.

Codul rutier a primit în 2019 prevederi noi, printre acestea aflându-se cele pentru folosirea telefonului mobil în timpul mersului şi introducerea unor noi examene medicale pentru obţinerea şi reînnoirea permisului de conducere. Toate aceste modificări prevăd suspendarea dreptului de conducere al autovehiculelor, deci trebuie mare atenţie pentru a nu le încălca. În unele cazuri, oricâtă atenţie aţi acorda respectivelor prevederi, nu veţi putea împiedica suspendarea permisului, fiind vorba de probleme medicale ale conducătorilor auto.

Cod Rutier 2019: Amendă pentru folosirea telefonului la volan

Este cea mai nouă şi mai controversată prevedere care a intrat în vigoare pe data de 12 octombrie. Potrivit acesteia, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul auto, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare, va atrage după sine o amendă între 580 şi 720 de lei (3-5 puncte de amendă), precum şi 4 puncte de penalizare.

Mult mai grav este că, atunci când este cumulată cu oricare altă contravenţie la legea circulaţiei, folosirea telefonului mobil este considerată circumstanţă agravantă şi atrage după sine suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Astfel, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli (oricare, n.n) pentru circulaţia vehiculelor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, de la 3 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Cititi mai multe pe www.promotor.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rutier,
noutati,
boli,
bonus,
lista

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.