Ciucă: Mişcările politice de tip populist, extremist, xenofob, ameninţări la adresa democraţiei

Autor: Laura Buciu Postat la 28 iulie 2023 26 afişări

Mişcările politice de tip populist, extremist, cu tentă xenofobă şi rasială reprezintă o reală ameninţare la adresa stabilităţii democratice, spune preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, după o întâlnire cu profesorul Jan-Werner Müller, de la Princeton University.

Ciucă: Mişcările politice de tip populist, extremist, xenofob, ameninţări la adresa democraţiei

Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, cu profesorul Jan-Werner Müller, de la Princeton University.

Cei doi au discutat despre cauzele care pot afecta stabilitatea unei democraţii liberale în spaţiul politic european şi transatlantic.

„Trăim într-o epocă în care contextele regionale şi globale economice şi de securitate agravează conflictele culturale şi ideologice din sânul naţiunilor democratice. Mişcările politice de tip populist, extremist, cu tentă xenofobă şi rasială reprezintă o reală ameninţare la adresa stabilităţii democratice. Este datoria noastră principală să protejăm prin acţiunile şi discursul nostru valorile şi normele liberale care garantează şi protejează libertatea personală şi identitatea noastră specifică, deopotrivă naţională şi europeană. Democraţia este în mod esenţial un spaţiu al libertăţii de gândire şi al libertăţii de exprimare. Democraţia presupune nu de puţine ori dezacorduri, conflicte, idei diferite. Însă, ceea ce contează este modul în care se derulează şi se rezolvă aceste conflicte, întotdeauna prin dialog civilizat, moderat şi, cel mai important, fără ca nimeni să fie exclus prin decizia politică”, a spus preşedintele Senatului.

Potrivit lui Ciucă, răspunsul cel mai adecvat la discursul urii, extremist, xenofob şi rasial este „promovarea valorilor şi normelor liberale pe care se fundamentează democraţia reală”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciucă,
democraţie,
ameninţare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.