Cipru, tot mai aproape de colaps: Parlamentul nu va vota taxa pe depozitele bancare

Autor: Radu Racu Postat la 19 martie 2013 19 afişări

Parlamentul cipriot se pregăteşte să respingă marţi măsura de taxare a depozitelor bancare cerută de acordul financiar intranaţional încheiat cu UE, o situaţie care împinge statul insular mai aproape de un colaps bancar, scrie Reuters.

Parlamentul cipriot se pregăteşte să respingă marţi măsura de taxare a depozitelor bancare cerută de acordul financiar intranaţional încheiat cu UE, o situaţie care împinge statul insular mai aproape de un colaps bancar, scrie Reuters. "La cum arată situaţia acum, nu va trece", a declarat purtătorul de cuvânt al legislativului de la Larnaca, Cristos Stilianides, referindu-se la amendamentul care prevede taxarea cu 6,75% a depozitelor bancare de până în 100.000 de euro şi cu 9,9% a celor care depăşesc acest prag. Partlamentul din Cipru este aşteptat să se reunească marţi, la ora 16:00. Executivul de la Larnaca are nevoie de 17 miliarded e euro pentru a salva ţara de la colaps financiar, sumă care însă, dacă ar fi împrumutată integral de la UE ar împovăra prea mult datoria externă a ţării. Soluţia la care au ajuns miniştrii de finanţe europeni după o partidă de negocieri de 10 ore din noapte de vineri spre sâmbătă a fost un ajutor financiar de 10 miliarde de euro, restul de finanţare urmând să provină din taxarea depozitelor bancare, o situaţie fără precedent în UE. Taxa direcţionată în speciale înspre depozitele ruşilor non-rezidenţi în Cipru, despre care se estimează că ocupă jumătate din totalul depozitelor, ar fi trebuit să aducă la buget 6 miliarde de euro.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cipru,
depozite bancare
/actualitate/cipru-tot-mai-aproape-de-colaps-parlamentul-nu-va-vota-taxa-pe-depozitele-bancare-10676675
10676675
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.