Cine sunt românii care vor să schimbe felul în care se face banking. Au lansat o aplicaţie revoluţionară şi acum vor să se extindă în toată lumea

Autor: Ioana Niţă Postat la 26 septembrie 2020 3398 afişări

Ritmul mai lent cu care băncile lansează servicii şi produse financiare noi, în tendinţă cu avansul tehnologiei şi noile reglementări europene din domeniu reprezintă o mină de aur pentru start-up-urile de tehnologie care au o idee în zona fintech. Volt este unul dintre start-up-urile locale care, pornind de la nevoia clienţilor, a creat o aplicaţie mobilă pentru transferul instant de bani între carduri de la bănci diferite.

„Ideea a venit dintr-o tehnologie pe care am introdus-o în piaţă împreună cu colegii de la Libra Bank şi împreună cu Visa şi Mastercard. Tehnologia de transfer instant între carduri la Visa se numeşte Visa Direct, iar la Mastercard, Mastercard Money. Aşa mi-am dat seama de potenţialul acestei tehnologii şi aşa a apărut aplicaţia Volt“, a povestit în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Radu Ciorbă, fondatorul Volt. El a pus bazele acestui proiect în 2016 când a fost scrisă primă linie de cod. În prezent, start-up-ul se află la a doua versiune a aplicaţiei care este total rescrisă, investiţia de până acum în proiectul Volt ridicându-se la circa 400.000-500.000 de euro, cei mai mulţi bani fiind alocaţi pentru dezvoltare, iar restul pentru partea de administrare şi marketing.

Ce face însă mai exact aplicaţia Volt? „Volt este o aplicaţie mobilă care în acest moment rezolvă două probleme - una de la care a fost creată iniţial este transferul instant între carduri, atât între cardurile proprii cât şi între cardurile prietenilor sau ale contactelor din telefonul mobil. Iar a  doua problemă pe care o rezolvă este monitorizarea scorului de la biroul de credit“, a explicat fondatorul Volt.

Serviciul de transfer instant între carduri de la bănci diferite îl oferă momentan doar câţiva jucători de pe piaţa din România - este vorba de Libra Bank cu aplicaţia Libra Journey şi CEC Bank prin aplicaţia Card to Card.

„Toate băncile ofereau mai înainte serviciul de transfer, dar unele îl ofereau într-un mod simplu, intuitiv, iar pentru altele trebuia să pierzi foarte mult timp. Foarte multe bănci, în sistemul închis, în sistemul lor propriu, ofereau acest transfer instant - şi ING, şi Raiffeisen, şi BCR, şi BT, şi Revolut. Revolut o face cel mai simplu şi de accea a devenit şi foarte popular însă acel transfer instant are loc doar între cardurile Revolut. Volt aici vine să te ajute să transferi bani chiar şi între cardul Revolut de exemplu şi orice alt card. Aceasta este nişa pe care noi o deservim azi şi aceştia sunt concurenţii“, a menţionat Radu Ciorbă, adăugând că pe zona de scoring de la biroul de credite în acest moment pe piaţă mai există o aplicaţie numită ScoreRise şi o platformă web numită Conso.

În prezent, aplicaţia Volt este folosită în mod activ de circa 10.000 de utilizatori – persoane care fac cel puţin două-trei transferuri lunar. În total însă, aplicaţia a fost descărcată de peste 50.000 de ori şi are peste 25.000 de conturi create.

„Majoritatea transferurilor realizate sunt între cardurile proprii, deci cam 75% din utilizatori au mai mult de două carduri înregistrate în Volt şi transferă bani între ele. Cele mai multe sunt din Revolut, avem peste 10.000 de carduri Revolut înregistrate“, a precizat Radu Ciorbă.

În prezent, start-up-ul se află în căutarea unui investitor strategic care să le ofere atât know-how pentru o extindere agresivă, cât şi finanţare pentru partea de dezvoltare şi marketing.

„Ne dorim să atragem un investitor, un VC, care să ne ajute mai degrabă să învăţăm ce înseamnă să scalezi un produs în piaţă agresiv şi respectiv să investească banii în această scalare - mai mult în marketing, dar şi în dezvoltare, evident. Noi credem foarte mult în produs în primul rând, deci pentru noi marketing sau creştere înseamnă funcţionalităţi ale produsului care fac ca el să devină viral“, a menţionat fondatorul Volt. El a adăugat că nu a făcut însă un calcul minuţios cu privire la finanţarea de care are nevoie.

„Ne dăm seama însă sau cumva intuim că ar fi vorba de o sumă cuprinsă între 500.000 de euro şi un milion de euro. Noi în această etapă am evaluat compania la circa

2-3 milioane de euro.“

Start-up-ul are în plan să se extindă şi în afara României, prima ţară vizată fiind Italia pentru începutul anului viitor.

„Italia este o piaţă foarte fragmentată. Sunt mii de bănci diferite, fiecare orăşel mai mare are banca sa. Este drept că acum sunt deţinute de conglomeratele bancare mari cum este Unicredit sau Intesa Sanpaolo şi altele, dar Italia este o piaţă şi mare şi totodată neexploatată din punctul de vedere al tehnologiei sau al industriei fintech-urilor. Italienii folosesc folosesc cash-ul într-un mod activ, încă merg la bănci la sucursale, iar pandemia i-a învăţat să se orienteze şi către online. Deci apetitul este destul de mare în Italia din ultimele noastre analize şi am vrea să ajungem acolo cu aplicaţia Volt“, a explicat el alegerea Italiei ca primă piaţă pentru extinderea în străinătate.

Totodată, avantajul pieţei din Italia este dat şi de comunităţile mari de români. „În produsul Volt am putea oferi transferul instant între cardurile emise de bănci din Italia ale românilor care le deţin acolo şi cardurile din România. Deci ne gândim să «paşaportăm» licenţa băncii partenere Libra Bank în Italia şi astfel să oferim serviciu de transfer instant între cardurile băncilor emise în Italia şi cele emise în România.“


Proiect: Volt

Ce face? Aplicaţie mobilă pentru transfer de bani instant între carduri de la bănci diferite

Investiţie iniţială: 400.000-500.000 de euro

Necesar de finanţare: 0,5-1 milion euro

Evaluare proiect: 2-3 milioane euro

Invitat: Radu Ciorbă, fondator Volt


Proiect: Brio

Ce face? Platformă digitală de evaluare educaţională

Necesar de finanţare: circa 300.000 euro

Evaluare proiect: 2,7 milioane euro

Invitat: Prof. univ. Dragoş Iliescu, fondator Brio


Proiect: TapTasty

Ce face? Platformă pentru aplicaţii mobile dedicate jucătorilor din industria HoReCa

Investiţie iniţială: 100.000 euro

Ţintă de venituri în 5 ani: 3-5 milioane euro

Invitat: Adorian Chiorean, CEO TapTasty


Proiect: Sensix

Ce face? O soluţie de tipul „Google Analytics pentru clădiri“ – un sistem de monitorizare bazată pe senzori fără fir pentru clădiri, inclusiv fabrici sau depozite, pentru indicatori precum temperatură, nivel de CO2, compuşi organici volatili sau consum energie electrică

Necesar de finanţare: 800.000 euro

Invitat: Lucian Corduneanu, CEO Sensix 


ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF împreună cu Banca Transilvania şi casa de avocatură Stratulat & Albulescu, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. În cadrul emisiunii sunt invitaţi şi antreprenori sau investitori care îşi povestesc experienţa în business şi dau sfaturi start-up-urilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.