Cine este cel mai bogat om din Ungaria şi cum a ajuns acesta să facă afaceri de miliarde de euro chiar cu binecuvântarea premierului maghiar Orbán

Postat la 29 februarie 2024 82 afişări

Cine este cel mai bogat om din Ungaria şi cum a ajuns acesta să facă afaceri de miliarde de euro chiar cu binecuvântarea premierului maghiar Orbán

Istvan Tiborcz, ginerele premierului maghiar Victor Orban, a devenit cel mai bogat oameni din Ungaria. În spatele reuşitei stau afacerile cu statul, pe care Tiborcz a reuşit să le ascundă o perioadă şi să nege orice legătură dintre accesul la fondurile publice şi creşterea averii sale, scrie Daily News Hungary.

Fiica şi ginerele premierului Orbán nu sunt străini de lumea afacerilor. Cu toate acestea, Ráhel Orbán şi István Tiborcz au încercat din răsputeri să îşi ascundă legăturile cu statul maghiar. În cazul unui om de afaceri, nu există niciun avantaj în a fi văzut ca unul dintre marii oligarhi ai ţării.

Pentru Viktor Orban, activitatea ginerelui său înseamnă un risc politic atât de mare că ar putea fi echivalent cu condamnarea oficialului pentru corupţie şi încălcarea legilor.

Încă din 2015, Istvan Tiborcz a început să construiască marea iluzie privind imperiul său. La acea vreme, omul de afaceri a jucat la sigur şi a vândut toate companiile care au absorbit (sau ar fi putut absorbi) bani publici.

Ulterior, a încercat să facă afaceri cu statul fără ştirea opiniei publice, dar în 2017 a devenit public faptul că era acţionar al companiei de dezvoltare imobiliară BDPST Plc. De asemenea, el a devenit acţionar al Appeninn Holding.

În 2020, el a declarat că nu a vrut să „deţină o companie care concurează pentru subvenţii de la stat sau de la administraţia locală”, astfel că a părăsit Appeninn. Deşi acest lucru sună onest şi dramatic, următorul său pas a fost să îşi mărească investiţiile în fondurile de private equity, care au devenit apoi pilonul principal al imperiului său.

Aceste fonduri sunt utilizate în principal pentru a ascunde identitatea clienţilor. Astfel, publicul nu va şti niciodată unde s-au dus zecile de miliarde de forinţi, împrumuturile preferenţiale şi subvenţiile nerambursabile de la stat.

În 2023, s-a confirmat că Tiborcz este prezent în sfera economică cu aproape patruzeci de proiecte imobiliare uriaşe şi o mulţime de alte interese, cum ar fi pieţele financiare, transporturile, betonul armat, parcurile solare, gestionarea deşeurilor, IT şi frumuseţe, datorită în parte fondurilor publice generoase.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
maghiar,
premier,
reusita,
bani publici,
ungaria

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.