Cine ar vrea sa plateasca inundatiile

Postat la 12 septembrie 2006 1 afişăre

Decizia statului de a nu mai plati toate oalele sparte ale proprietarilor de locuinte dupa inundatii, cutremure si alte catastrofe ar putea creste businessul asiguratorilor cu putin peste 10%. Cat de multe resurse sunt dispusi sa aloce asiguratorii pentru o piata estimata la circa 160 mil. euro pe an?

Decizia statului de a nu mai plati toate oalele sparte ale proprietarilor de locuinte dupa inundatii, cutremure si alte catastrofe ar putea creste businessul asiguratorilor cu putin peste 10%. Cat de multe resurse sunt dispusi sa aloce asiguratorii pentru o piata estimata la circa 160 mil. euro pe an?

 

Daca tot trebuie asigurare, macar sa acopere mai multe riscuri, nu numai calamitatile naturale. Cam asa spera asiguratorii ca vor gandi proprietarii de locuinte din 2007, cand ar trebui sa intre in vigoare legea pentru asigurarea obligatorie a locuintelor. Mai precis, asiguratorii spera ca, odata ce legea ii va obliga si vor face oricum drumul pana la compania de asigurare, proprietarii sa isi asigure casa la o valoare cat mai apropiata de valoarea reala si nu numai la 10.000 sau 20.000 de euro, sume stabilite prin lege si care asigura doar protectie impotriva cutremurelor, a inundatiilor si a alunecarilor de teren, dupa cum spune proiectul de lege (lansat de Ministerul de Interne si aflat in dezbatere publica pana la 30 septembrie).

 

Daca proprietarii ar gandi asa, piata de asigurari de locuinte ar ajunge la un sfert din piata de asigurari (estimata pentru 2006 la 1,6 mld. euro), adica aproape 400 de milioane de euro, depasind de departe sumele adunate din politele RCA (220 mil. euro) sau din asigurarile de viata (286 de milioane de euro). Momentan, aproximativ 10% din cele circa 8 milioane de locuinte din Romania sunt asigurate, iar cele mai multe astfel de asigurari au venit odata cu luarea unui credit pentru locuinta. Din nefericire, asiguratorii se gandesc mai mult la varianta, mult mai probabila, in care majoritatea familiilor care se vor asigura vor alege varianta minima impusa prin lege.

 

Proiectul de lege prevede o plata de 20 de euro de apartament/an la o asigurare de 20.000 de euro si 10 euro/apartament/an la o asigurare de 10.000 de euro. "Piata asigurarilor obligatorii de locuinte s-ar ridica astfel la circa 160 de milioane de euro pe an", spune Cristian Fugaciu, country manager al companiei de asigurari Marsh - cel mai mare broker de asigurare din Romania -, luand in calcul asigurari de 20 de euro anual pentru cele 8 milioane de locuinte.

 

Asiguratorii asteapta cu interes si ultimele decizii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Una din aceste decizii ar putea viza insusi profitul cuvenit celor 10-15 companii de asigurari care ar putea face parte din PAID (Polul de Asigurare Impotriva Dezastrelor), o societate pe actiuni care ar trebui sa se infiinteze pana la sfarsitul acestei luni. Fiind vorba de o asigurare obligatorie care vizeaza si locuintele din mediul rural, este nevoie de o companie care sa aiba multi agenti, extindere mare in teritoriu, dar si un capital foarte mare.

 

"Depinde si de ce comision se va da celor care incheie astfel de polite. CSA urmeaza sa stabileasca asta, insa daca va fi de 10%, din 20 de euro ne vor reveni 2 euro, si astfel nimeni nu se va inghesui", spune Cristian Fugaciu de la Marsh Romania.

 

Numarul companiilor care vor intra in PAID ar putea fi si mai mic, deoarece, deocamdata, doar 13 companii de profil asigura impotriva dezastrelor. "Din 30 de societati care incheie in prezent asigurari de locuinte, doar 10-15 vor dori si vor fi acreditate sa faca parte din PAID", spune Mihai Tecau, secretar general in CSA.

 

Cu toate acestea, asiguratorii sunt optimisti si asteapta deschiderea acestei piete macar la gandul ca vor castiga multi clienti. "Estimam in primul an de la intrarea in vigoare a legii o crestere a asigurarilor pentru locuinte pana la un numar de 50.000 de polite, la care ar corespunde o prima bruta subscrisa de aproximativ 2.700.000 RON", apreciaza Romeo Jantea, care saptamana trecuta a parasit functia de presedinte si director general al BCR Asigurari. Segmentul de piata vizat de cei de la BCR Asigurari este "cel din zonele rurale, zone foarte expuse in ultima perioada dezastrelor naturale; segment care trebuie si educat sa se asigure", a mai adaugat Jantea.

 

Oficialii liderului din piata de asigurari generale, Allianz Tiriac, cred ca primul an de asigurari obligatorii pentru locuinte va aduce un plus nu foarte mare la piata actuala de asigurari de locuinte. "Volumul de prime brute subscrise pentru aceasta clasa de asigurari ar putea creste cu circa 50 de milioane de euro in primul an de aplicare", crede Marius Onofrei, director de comunicare la Allianz Tiriac. El precizeaza ca in ultimii ani cererea de polite de asigurari facultative de locuinte a inregistrat un ritm de crestere destul de ridicat, concentrandu-se in principal in zonele urbane si, mai ales, in orasele mari. S-a ajuns astfel la aproape 900.000 de locuinte asigurate, care reprezinta mai putin de 20% din piata totala a asigurarilor generale.

 

Cresterea pe care mizeaza autoritatile este de sapte ori mai mare. Mai precis, statul se asteapta la o penetrare a asigurarilor obligatorii de 70% in primul an si de 80% in urmatorul, dupa cum spune Mihai Tecau, secretar general CSA. Foarte mult, daca ne gandim la exemplul Turciei, unde in primul an de asigurare obligatorie a fost atins un grad de penetrare de doar 20%. Optimismul vine din faptul ca "sanctiunile contraventionale sunt mai mari decat primele, si asta ar putea conduce la cresterea gradului de cuprindere in asigurare", dupa cum spune Jantea. De asemenea, "posibilitatea obtinerii de profit este legata de timpul dupa care se vor produce evenimentele asigurate si de gravitatea acestora", adauga fostul director al BCR Asigurari.

 

In primul an, ca sa sustina asigurarea platii primei de reasigurare la extern, Guvernul Romaniei va contracta un imprumut in valoare de aproximativ 200 - 300 mil. euro. Diferenta dintre valoarea primei de reasigurare la extern si suma totala imprumutata va fi utilizata pentru capitalizarea PAID.

 

PAID-ul va strange bani de la societatile care vor incheia astfel de polite, pentru a se reasigura pe piata externa, insa acesti bani vor putea veni dupa cel putin doi ani de la primele asigurari obligatorii pentru locuinta incheiate. Astfel ca societatilor de asigurari nu le ramane decat sa spere ca nu se vor intampla evenimente majore in primul sau al doilea an de la intrarea in vigoare a legii.

 

Statul va castiga si el. Guvernul nu va mai fi nevoit sa aloce fonduri pentru cutremure, alunecari de teren sau inundatii, cum s-a facut in ultimii ani. Spre exemplu, in urma inundatiilor de anul trecut, au fost afectate 44.800 de case, costurile de reconstructie ridicandu-se la peste 11 mil. euro. Studiile spun ca aproape jumatate din populatie se teme ca cineva sau ceva ii va avaria locuinta. Daca aceasta jumatate se va asigura de la anul, deja am putea vorbi de un succes.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cine-ar-vrea-sa-plateasca-inundatiile-1006865
1006865
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.