Cifre dramatice: Ucraina ar avea nevoie de armament de peste 30 de miliarde de dolari pentru a putea lansa contraofensiva cu succes

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 11 mai 2023 132 afişări

Cifre dramatice: Ucraina ar avea nevoie de armament de peste 30 de miliarde de dolari pentru a putea lansa contraofensiva cu succes

Înarmată cu echipament militar în valoare de peste 30 de miliarde de dolari proaspăt livrat de aliaţi, Ucraina se pregăteşte pentru o contraofenisvă care ar aduce finalul războiului mai aproape de prezent sau care ar putea arăta că în ciuda tuturor eforturilor niciuna dintre tabere nu are suficientă putere de foc pentru a obţine un avantaj solid, scrie Bloomberg.

În ciuda acestui ajutor uriaş, încep să se contureze dubii privind şansele de reuşită ale Ucrainei şi ideea că cele 30 de miliarde nu vor fi suficiente pentru a face o diferenţă semnificativă pe front.

Trupele Kievului vor profita de acest ajutor – echipamente militare livrate începând din decembrie care costă mai mult decât cumpără orice membru NATO, cu excepţia SUA, într-un an - pentru a încerca să acapareze poziţiile ruseşti şi să recucerească teritoriul ocupat. Întrebarea pe care şi-o pune întreaga comunitate internaţională împreună cu analiştii militari este: O să fie suficient?

O descoperire dramatică similară cu ofensiva ucraineană de la Harkov de anul trecut ar putea contribui la încheierea rapidă a unei invazii care a perturbat pieţele de energie şi de cereale, alimentând crize ale costului vieţii în întreaga lume.

Problema Ucrainei este că va fi foarte dificil să asigure un atac surpriză şi să ia prin surprindere o armată roşie mult mai numeroasă şi pregătită ca în trecut. Totodată, pentru a reuşi Ucraina trebuie să execute un atac combinat, însă fără avantajul superiorităţii aeriene, scenariu în care foarte puţine forţe militare de pe glob sunt suficient de pregătite.

Practic, este necesară o sincronizare perfectă  a infanteriei, blindatelor şi apărării aeriene pentru ca trupele ucrainene să poată profita la maxim de livrările Occidentului care au totalizat peste 200 de tancuri şi 300 de vehicule de luptă, la care se adaugă şi alte arme şi echipamente militare.

Dacă Ucraina va obţine doar victorii mici, precum cele pe care forţele ruseşti le-au obţinut în jurul oraşului Bakhmut din estul Donbasului, acest lucru ar putea duce la un alt impas în iarnă şi la creşterea presiunii asupra Kievului pentru a renunţa la recuperarea teritoriilor capturate în cadrul unui acord de încetare a focului.

Pentru a străpunge apărarea rusă va fi nevoie cu siguranţă de echipamente specializate în detectarea şi dezactivarea minelor terestre, construirea de poduri şi demolarea buncărelor pe care aliaţii le-au trimis. La fel şi de sutele de camioane şi transportoare cu care ucrainenii speră să mute echipamentul greu precum blindatele, mai repede decât poate Rusia să reacţioneze şi să oprească aceste mişcări.

Norvegia a donat patru vehicule specializate în instalarea de poduri în februarie, iar SUA a acordat recent un nou ajutor de 300 de milioane de dolari tradus în camioane, remorci, obuze şi rachete HIMARS.

„Atacul combinat sunt vârful de lance al unei operaţiuni militare”, a declarat Franz-Stefan Gady, consultant senior la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra.

În scenariul în care forţele Ucrainei reuşeşte să străpungă apărarea rusească, trupele şi echipamentele vor deveni un subiect critic, deoarece va fi nevoie de orice resursă pentru a continua atacul.

Problema principală este că onaţiile au secătuit aproape în totalitate multe armate europene, care se luptă să aprovizioneze ceea ce a devenit cel mai mare conflict de pe continent de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Guvernele europene s-au angajat să producă mai multă muniţie, dar dacă acest lucru poate fi făcut la timp pentru a susţine nevoile ale unui război de artilerie de mare intensitate rămâne o întrebare al cărei răspuns este încă necunoscut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
miliarde,
nevoie,
armament,
cifre

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.