China dezvăluie versiunea finală a regulilor privind utilizarea inteligenţei artificiale generative, una dintre primele măsuri oficiale de reglementare a tehnologiei AI din lume

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 13 iulie 2023 28 afişări

China a publicat liniile directoare oficiale pentru serviciile de inteligenţă artificială generativă, una dintre primele măsuri majore din lume pentru a reglementa această tehnologie avansată, raportează Bloomberg.

Normele conduse de Administraţia spaţiului cibernetic din China, principalul supraveghetor al internetului din ţară, vor intra în vigoare începând cu 15 august, potrivit unei declaraţii oficiale de joi. Printre cele 24 de prevederi se numără cerinţele ca furnizorii de platforme să efectueze o analiză de securitate şi să îşi înregistreze serviciile la guvern, aşa cum a fost stipulat într-o versiune preliminară publicată în aprilie.

Liniile directoare finalizate stipulează că furnizorii offshore de instrumente de inteligenţă artificială generativă - în cazul în care acestea sunt destinate rezidenţilor chinezi - trebuie să respecte, de asemenea, setul de reguli. Pe de altă parte, dacă instrumentele dezvoltate în China servesc doar utilizatorilor din străinătate, acestea nu vor face obiectul orientărilor.

„Reglementările conturează multe oportunităţi care vor deriva din aplicaţiile orientate către întreprinderi, oamenii devenind astfel mai precauţi în ceea ce priveşte antreprenoriatul orientat către consumatori", a declarat Frances Du, partener fondator al J Ventures.

De asemenea, orientările elimină dispoziţiile din versiunea preliminară care prevedeau amenzi de până la 100.000 de yuani (14.000 de dolari) pentru încălcările de regulament, precum şi obligaţia operatorilor de platforme de a acţiona în termen de trei luni pentru a rectifica conţinutul problematic. De asemenea, aceasta adaugă agenţii, inclusiv Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei din ţară ca emitenţi comuni ai regulamentului, alături de o serie de articole care încurajează dezvoltatorii chinezi de cipuri, modele şi software de inteligenţă artificială să contribuie la stabilirea de standarde internaţionale şi să urmărească schimburile tehnologice.

Măsura vine în urma unor luni de consultări între guvern şi actorii din industrie. Marile companii de internet din China, de la Alibaba Group Holding Ltd. şi Baidu Inc. până la JD.com Inc., au contribuit la efortul de a construi echivalentul din ţară al ChatGPT de la OpenAI. Reglementarea de către China a acestui sector incipient va oferi un model pentru dezvoltarea ordonată a inteligenţei artificiale şi distribuirea acesteia ca serviciu pentru întreprinderi şi consumatori.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.