Care sunt cele mai subevaluate companii de la BVB în funcţie de multiplii de piaţă P/E şi P/BV după rezultatele la nouă luni din 2023. Romcarbon, Impact şi Nuclearelectrica, cele mai subevaluate după PER. Compa, Transelectrica, Electrica, cele mai ieftine după P/BV

Autor: Tibi Oprea Postat la 04 decembrie 2023 160 afişări

Multiplii de piaţă ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti au avut o tendinţă generală de creştere, la baza acesteia stând pe de o parte evoluţia preţurilor acţiunilor, iar pe de altă parte rezultatele în scădere ale mai multor emitenţi.

Care sunt cele mai subevaluate companii de la BVB în funcţie de multiplii de piaţă P/E şi P/BV după rezultatele la nouă luni din 2023. Romcarbon, Impact şi Nuclearelectrica, cele mai subevaluate după PER. Compa, Transelectrica, Electrica, cele mai ieftine după P/BV

Multiplii de piaţă ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti au avut o tendinţă generală de creştere, la baza acesteia stând pe de o parte evoluţia preţurilor acţiunilor, iar pe de altă parte rezultatele în scădere ale mai multor emitenţi. Anul mai slab pe care l-au avut în principal emitenţii din sectorul energetic şi câţiva dintre cei din sectorul de utilităţi a făcut ca multiplii acestora să crească faţă de luna martie. „Sectorul energetic şi cel bancar au rămas la multipli de piaţă mici la nivel internaţional, ceea ce face ca unii emitenţi să aibă multipli mici comparativ cu ceilalţi emitenţi din România, dar mari după standardele internaţionale ale secto­rului în care activează“, scriu analiştii de la Prime Transaction într-o analiză a celor mai subevaluate companii de la BVB.

Rezultatele financiare folosite de brokeri în calcule sunt cele la nouă luni din 2023, iar indicatorii utilizaţi sunt preluaţi de la furnizorul de date EquityRT, nefiind realizate ajustări, aşa că multiplii de piaţă pot să difere faţă de alte analize în cazul unora dintre emitenţi.

Companiile au fost filtrate în funcţie de lichiditate, fiind luate în calcul cele cu o medie zilnică a tranzacţiilor mai mare de 5.000 de lei pe o lună, trei luni, şase luni şi un an, la data de 21 noiembrie, totodată data preţurilor acţiunilor.

„Emitenţii aflaţi pe pierdere nu au fost luaţi în calcul, din cauză că indicatorul P/E nu este relevant în cazul lor şi nu pot fi comparaţi cu ceilalţi. 44 de emitenţi au îndeplinit atât criteriul de lichiditate, cât şi pe cel de profit, comparativ cu 37 în materialul anterior, realizat în martie. Nu au fost luate în calcul SIF-urile şi Fondul Proprietatea, rezultatele lor financiare fiind mai greu de comparat cu ale emitenţilor din restul sectoarelor de activitate“, scrie PrimeT.

În ceea ce priveşte multiplul P/E sau PER (pret pe acţiune/profit pe acţiune sau capitalizare/profit), cel mai relevant pentru evaluarea unui emitent, însă şi cel mai volatil, fiind expus influenţei elementelor nerecurente asupra rezultatelor financiare, prima parte a topului „are în continuare un număr neobişnuit de mare de companii mari, chiar dacă unele dintre cele care erau prezente în urmă cu opt luni au ajuns mai jos sau au dispărut complet din tabel“.

Astfel, cele mai subevaluate companii după PER sunt Romcarbon Buzău (PER de 2,01), Impact Developer & Contractor (4,25), Nuclearelectrica (5,24), Transport Trade Services (5,46), Erste Bank (5,6), Banca Transilvania (6,05), Iar Braşov (7,02), Transelectrica (7,11), Electrica (7,53), Romgaz (7,85), BRD (7,95), AAGES (7,97), One United Properties (8,58), Cemacon Cluj (9,02), Hidroelectrica (9,11), Purcari Wineries (9,18), Alro Slatina (9,46), Farmaceutica Remedia (9,66), OMV Petrom (9,69) şi Digi Communications (9,78).

„Mediana P/E pentru toţi cei 44 de emitenţi luaţi în calcul a crescut destul de mult, de la 8,08 (pentru 37 de emitenţi) până la 10,47. Mediana pentru primii 10 emitenţi din top a crescut la rândul său, de la 4,58 până la 5,83, iar cea pentru primii 20 de emitenţi de la 5,55 până la 7,90. Evoluţia a fost determinată în principal de rezultatele financiare mai slabe raportate de o parte a emitenţilor, anul 2022 fiind unul excepţional mai ales în domeniul energetic şi în cel de utilităţi, peste acest lucru suprapunandu-se şi o creştere generală a preţului acţiunilor. Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti, BET, a crescut cu 19,85% între 16 martie şi 21 noiembrie, datele de referinţă pentru materialul anterior şi cel curent, lucru care a dus şi multiplii de piaţă la valori mai mari, inclusiv pentru emitenţii ale căror rezultate s-au îmbunătăţit“, scriu brokerii.

În ceea ce priveşte indicatorul P/BV (Price to Book ratio sau raportul preţ/valoare contabilă), acesta este folosit pentru a compara valoarea de piaţă a unei companii cu valoarea contabilă a acesteia. Este mult mai stabil decât P/E, dar poate deveni nerelevant dacă profitabilitatea scade, iar capitalul propriu rămâne umflat artificial din profiturile înregistrate anul trecut.

După multiplul P/BV, cele mai „ieftine“ acţiuni sunt Compa Sibiu (0,38), Transelectrica (0,52), Electrica (0,59), Impact Developer & Contractor (0,61), Turism Felix (0,64), Oil Terminal (0,67), THR Marea Neagră (0,67), Romcarbon (0,67), Patria Bank (0,76), Şantierul Naval Orşova (0,77), Vrancart (0,78), Erste Bank (0,86), Turbomecanica (0,91), Transgaz (0,91), OMV Petrom (0,94), Alro Slatina (0,95), Cemacon (0,99), Conpet (1,01), IAR Braşov (1,01) şi Farmaceutica Remedia (1,03).

„Mediana P/BV pentru toţi cei 44 de emitenţi a crescut de la 1,04 (pentru 37 de emitenţi) până la 1,26, şi în acest caz evoluţia fiind una mai amplă decât în majoritatea materialelor anterioare. Mediana primilor 10 emitenţi a crescut de la 0,58 la 0,66, în timp ce mediana primilor 20 de emitenţi a rămas la acelaşi nivel, 0,78“, se arată în analiza Prime Transaction.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BVB,
buras,
companii subevaluate,
actiuni,
investitori,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.