Cel mai mare deal din industria jocurilor video revine din moarte clinică: Microsoft reia planurile de achiziţie a gigantului Activision Blizzard pentru 70 de miliarde de dolari, după ce autorităţile din Marea Britanie revin asupra deciziei de a bloca tranzacţia

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 22 august 2023 1374 afişări

Cel mai mare deal din industria jocurilor video revine din moarte clinică: Microsoft reia planurile de achiziţie a gigantului Activision Blizzard pentru 70 de miliarde de dolari, după ce autorităţile din Marea Britanie revin asupra deciziei de a bloca tranzacţia

Autorităţile din Marea Britanie deschid o nouă investigaţie privind achiziţia Activision Blizzard Inc. de către Microsoft în valoare de 69 de miliarde de dolari, după ce gigantul tehnologic a prezentat un acord substanţial diferit faţă de ce se prezentase anteriror, dând astfel speranţe unei tranzacţii gigant considerate până nu de mult muribundă, scrie Bloomberg.

 Într-o mişcare neaşteptată, Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe a declarat că a reconsiderat oferta Microsoft după ce aceasta a declarat că va vinde drepturile pentru toate jocurile Activision actuale şi viitoare lansate în următorii 15 ani către Ubisoft Entertainment SA. Cesiunea nu include Spaţiul Economic European, a precizat CMA.

O reconsiderare a unei decizii de fuziune a CMA în acest stadiu este incredibil de rară şi urmează o serie de răsturnări de situaţie dramatice în bătăliile de reglementare la nivel mondial. Tranzacţia a căpătat un impuls neaşteptat după ce Marea Britanie a fost de acord să analizeze noi dovezi. În Statele Unite, Microsoft a învins în instanţă Comisia Federală pentru Comerţ (Federal Trade Commission) în ceea ce priveşte această tranzacţie. În luna mai, Uniunea Europeană a aprobat acordul cu remedii comportamentale.

„Atenţie, această decizie nu reprezină o undă verde pentru tranzacţie. Vom evalua cu atenţie şi obiectivitate detaliile tranzacţiei restructurate şi impactul acesteia asupra concurenţei, şi vom ţine cont şi de părerea terţilor”, a decarat Sarah Cardell, şefa Autorităţii pentru Concurenţă şi Pieţe sau CMA.

Pe măsură ce a navigat printre problemele de reglementare, Microsoft a ratat termenul limită de 18 iulie din acordul iniţial - semnat în ianuarie 2022 - pentru a încheia achiziţia. Activision a fost de acord să prelungească termenul până la 18 octombrie, pentru a oferi Microsoft mai mult timp pentru a rezolva dificultăţile rămase.

În iulie, Microsoft a cerut autorităţii britanice de reglementare să îşi reconsidere decizia din aprilie, pe motiv că situaţia s-a „schimbat în mod semnificativ”, având în vedere decizia instanţei americane şi acordul ulterior la care a ajuns pentru a acorda licenţa titlului de succes Call of Duty al Activision către rivalul Sony Group Corp. Propunerea de cesiune ar putea evita necesitatea ca CMA să se pronunţe asupra acestei cereri.

„În cadrul noului acord, Microsoft nu va fi în măsură nici să lanseze jocurile Activision Blizzard exclusiv pe propriul serviciu de streaming în cloud - Xbox Cloud Gaming - şi nici să controleze în mod exclusiv condiţiile de licenţiere a jocurilor Activision Blizzard pentru serviciile rivale”, a precizat Microsoft.

Ubisoft a precizat în propria declaraţie că drepturile, care „vor exista în permanenţă”, vor fi adăugate la serviciul de abonament Ubisoft+.

CMA a declarat că preferă remedii structurale pentru a răspunde preocupărilor legate de fuziunile care împiedică concurenţa. Pentru a satisface această preferinţă, Microsoft şi Activision au căutat o cesiune care să convingă autorităţile de reglementare fără a afecta ceea ce Microsoft consideră a fi părţile cheie ale achiziţiei. De exemplu, gigantul software a exclus în mod public vânzarea francizei Call of Duty.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.