Cel mai tare hacker român devine vedetă în SUA: nu are studii, nici serviciu şi locuia într-un sat de lângă Arad

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 11 noiembrie 2014 8179 afişări

Cel mai tare hacker român devine vedetă în SUA: nu are studii, nici serviciu şi locuia într-un sat de lângă Arad

Guccifer a devenit cunoscut în toată lumea după ce a spart conturile private ale unor oameni de stat precum George W. Bush sau Colin Powell, fiind primul hacker care a publicat autoportrete realizate de fostul preşedinte american; nu s-a oprit însă aici, postând online emailuri şi alte documente personale postate de celebrităţi. El a reuşit să păcălească atât F.B.I.-ul cât şi serviciile secrete americane pentru o bună perioadă de timp. La începutul acestui an, însă, lucrurile au nceput să o ia în jos pentru hacker.

În spatele pseudonimului Guccifer se ascundea Marcel Lazăr, un şomer de 43 de ani dintr-un sat de lângă Arad, fără studii în domeniul calculatoarelor. Când a realizat că poliţia era aproape să-i afle identitatea, el a luat un topor şi a distrus atât laptop-ul cât şi telefonul mobil. Piesele rămase din acestea au devenit, ulterior, probe împotriva lui Lazăr.

Pe 22 ianuarie, un raid a pus capăt aventurii lui Lazăr. "Îi aşteptam în cele din urmă, dar şocul a fost oricum foarte mare", a povestit Lazăr în primul său interviu acordat la penitenciarul din Arad. "E greu să fii hacker, dar e chiar mai greu să îţi ştergi urmele".

Povestea celui care îşi spunea Guccifer este chiar impresionantă: fără studii în domeniul calculatoarelor, el a învăţat tehnicile de hacking citind online. "Nu este cu adevărat un hacker", a declarat în timpul procesului Viorel Badea, procurorul responsabil de caz. "Este doar un tip inteligent care a fost extrem de răbdător şi insistent. Este un român sărac care a vrut să devină faimos".

Lazăr nu a apelat la tehnicile folosite în mod uzual de hackeri, precum viruşi sau viermi pe care să îi planteze în calculatoarele victimelor. El a citit sute de pagini de informaţii despre victimă şi a ghicit, astfel, parola contului de email. I-a luat mai bine de şase luni să acceseze contul Corinei Creţu, care îi trimisese poze şi mesaje lui Colin Powell, care a negat vreo relaţie amoroasă cu aceasta. Când a realizat că şi contul său de email a fost spart, Powell i-a spus Corinei Creţu să şteargă toate mesajele dintre ei.

"Aş fi putut să-mi acopăr urmele mai bine", spune Lazăr. "Cu mai mulţi bani, aş fi putut cumpăra un calculator mai puternic. Puteam să iau bani de la cei cărora le-am spart conturile, dar nu am furat nici măcar un dolar". Într-adevăr, nicio acuzaţie de furt nu a fost formulată împotriva lui Lazăr. Chiar dacă departamentul pentru justiţie din Statele Unite a încercat să-l acuze pe Lazăr de şantaj, autorităţile din România nu au găsit dovezi în această direcţie.

Lazăr împarte acum o celulă cu alţi patru condamnaţi şi încearcă să pună pe hârtie mai multe teorii ale conspiraţiei. "Ok, am încălcat legea. Dar şapte ani într-o închisoare de maximă securitate? Nu am omorât pe nimeni".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cel-mai-tare-hacker-roman-devine-vedeta-in-sua-nu-are-studii-nici-serviciu-si-locuia-intr-un-sat-de-langa-arad-13530559
13530559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.