Cel mai prost sezon de schi din ultimii ani. Temperaturile ridicate au ţinut oamenii departe de pârtii. Hotelier: „Luna martie este cea mai dezastruoasă din tot sezonul, avem o scădere de 30%“.

Autor: Miruna Diaconu Postat la 24 martie 2024 60 afişări

Staţiunile montane, unde există pârtii de schi, s-au confruntat cu cel mai prost sezon de iarnă din ultimii ani, în anumite cazuri, chiar fără pre­cedent. Cu temperaturi ridicate, care nu au permis nici formarea stratului de zăpadă artificială, oamenii nu au mai venit în număr mare să schieze pe pârtiile din ţară.

Cel mai prost sezon de schi din ultimii ani. Temperaturile ridicate au ţinut oamenii departe de pârtii. Hotelier: „Luna martie este cea mai dezastruoasă din tot sezonul, avem o scădere de 30%“.

Staţiunile montane, unde există pârtii de schi, s-au confruntat cu cel mai prost sezon de iarnă din ultimii ani, în anumite cazuri, chiar fără pre­cedent. Cu temperaturi ridicate, care nu au permis nici formarea stratului de zăpadă artificială, oamenii nu au mai venit în număr mare să schieze pe pârtiile din ţară. Administratorii de pârtii şi hote­lierii din zonele montane trag acum linie, la final de sezon, iar cifrele, în multe cazuri, sunt cu minus.

„Cel mai prost sezon de schi din ultimii ani, un sezon similar a fost în 2017, dar atunci, un­deva spre sfârşitul lunii fe­bruarie a nins puter­nic şi am putut bene­ficia de 1-2 luni de ză­padă. De data asta nu a mai nins, am avut doar 10 centi­metri de zăpadă, nu 60-70 centimetri ca în anii trecuţi, strat suficient cât să ne permită să deschi­dem şi pârtiile de mai jos de Cota 2000. Nu s-a schiat nici măcar o zi oficial pe pârtiile cuprinse între Cota 2000 şi Cota 1400, asta este fără pre­cedent cred că din anul 2001, când a fost un sezon complet lipsit de zăpa­dă“, spune Maria Floricica, general manager al Transport Urban Sinaia, care administrează domeniul schiabil din staţiune.

În ultimele zile, vremea rece din toată ţara a adus ninsori la Sinaia, iar Maria Floricica spune că se schiază cel mai bine din tot sezonul. Cu toate acestea, ninsoarea din aceste zile nu poate recupera pierderile întregului sezon.

Ea spune că sezonul de schi a fost problematic şi din punct de vedere financiar, motiv pentru care investiţiile programate pentru anul acesta vor fi amânate.

„Plănuiam să mai cumpărăm un utilaj, să mai facem o instalaţie, dar vom face o pauză anul acesta. Nu a fost un sezon care să îţi permită să mai pui ceva deoparte, strict ca să supravieţuieşti“, adaugă Maria Floricica.

Un sezon prost l-au avut şi operatorii din Rânca, staţiunea turistică aflată la cea mai mare altitudine din România. Hotelierii au avut scăderi cuprinse între 20% şi 50% faţă de sezonul anterior.

„Luna martie este cea mai dezastruoasă din tot sezonul, avem o scădere de 30% faţă de luna martie a anului trecut“, spune Fănuţ Vintilescu, administratorul hotelului Onix din Rânca.

El spune că alţi hotelieri din staţiune au avut o scădere şi mai mare, care s-a apropiat de 50%. Avantajul hotelului Onix este poziţionarea clădirii care se află în centrul staţiunii şi aproape de pârtiile de schi.

Chiar şi în situaţia în care ar ninge în această perioadă suficient de mult încât să fie condiţii bune de schiat, oamenii nu se mai gândesc la schiat, ci aşteaptă venirea căldurii pentru a face diverse activităţi în natură.

„În anii normali, grosul activităţii noastre este cam până pe 20 martie, apoi este activitate cât să nu adormim“, spune el.

Sezonul a fost slab cam în toate staţiunile din ţară, având în vedere că iarna a fost blândă, cu temperaturi ridicate şi puţine ninsori. Cu toate acestea, s-a resimţit diferit de la staţiune la staţiune.

Ion Rufa, director general la Ana Teleferic care are în grijă o parte din pârtiile de schi din Poiana Braşov, spune că nu a fost cel mai prost sezon din ultimii ani, însă a fost diferit de ceea ce ştia.

„Am avut un debut timpuriu, în 28 noiembrie, un decembrie care a fost relativ în regulă pentru această lună, doar că s-a terminat repede, iar apoi am avut două luni calde. Nu putem spune că a fost cel mai prost sezon din ultimii ani, perioadele au fost diferite, încă se schiază. În general, sunt cam 90% de schiat per sezon, au fost şi în acest an, doar că a fost un grad de încărcătură diferit“, spune Ion Rufa.

Cu o vreme în continuă schimbare, care nu mai oferă niciun fel de predictibilitate operatorilor de pârtii şi hotelierilor, sezoanele de schi din viitor ar putea fi compromise. Mulţi îşi pun întrebarea ce vor face în lipsa zăpezii, însă ce este sigur este că businessul concentrat pe sporturile de iarnă şi pe sezonul de schiat stau la mâna vremii.

Cu probleme similare se confruntă şi ţările cu o istorie mai îndelungată în domeniul schiatului, dacă ar fi să comparăm staţiunile aflate la aceleaşi altitudini ca cele din ţară. Avantajul ţărilor precum Italia, Austria sau Franţa este că acestea au şi staţiuni la altitudini mult mai mari, unde există o temperatură mai scăzută şi mai multe precipitaţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.