Cea mai mare afacere a istoriei recente din domeniul bancar începe să dea roade

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 07 mai 2024 32 afişări

Cea mai mare afacere a istoriei recente din domeniul bancar începe să dea roade

UBS a raportat marţi un profit pentru primul trimestru care a depăşit previziunile analiştilor, banca declarând că îşi menţine planurile de răscumpărare de acţiuni pe o perioadă de trei ani, în pofida propunerilor guvernului elveţian care ar creşte cerinţele de capital, scrie Reuters.

Acţiunile celei mai mari bănci elveţiene au urcat cu 8%, fiind pe cale să înregistreze cea mai mare creştere pe o zi din martie 2023, când autorităţile au orchestrat preluarea de salvare a Credit Suisse de către UBS.

Acţiunile băncii au urcat cu aproape 50% de la fuziune, investitorii fiind optimişti cu privire la perspectivele UBS, având în vedere costurile scăzute de achiziţie, creşterea uriaşă a activelor şi - până în prezent - progresul relativ lin în integrarea rivalului său aflat în dificultate.

Venitul net al băncii în primul trimestru, care, la 1,8 miliarde de dolari, a fost aproape triplu faţă de previziunile analiştilor, a marcat primul profit trimestrial al UBS de la preluarea Credit Suisse. Acesta a fost determinat de reducerea costurilor şi de un impuls din partea unor părţi „non-core" ale activităţilor pe care UBS le-a moştenit şi pe care doreşte să le scoată din uz.

„Aceasta este o dovadă a forţei francizelor noastre de clienţi şi a progreselor înregistrate în planurile noastre de integrare", a declarat Sergio Ermotti, directorul general al UBS, despre rezultatele recent înregistrate.

Investitorii au urmărit îndeaproape situaţia pentru a vedea ce vor spune directorii UBS despre returnarea de numerar, în condiţiile în care răscumpărările şi dividendele au reprezentat principalul motor al revenirii la nivel european a preţurilor acţiunilor băncilor în ultimul an.

Guvernul elveţian a dezvăluit recent planurile de creştere a cerinţelor de capital pentru băncile considerate „prea mari pentru a da faliment", ceea ce a generat o serie de îngrijorări cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra capacităţii UBS de a recompensa acţionarii. Directorii UBS au declarat că întreţin îngrijorări majore cu privire la aceste planuri.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.