Cea mai bogată femeie din Europa de Est care a preluat cârma unui imperiu de peste 40 de miliarde de dolari vrea să îşi îşi îndrepte atenţia către Occident: Cea mai importantă prioritate a noastră este să asigurăm stabilitatea PPF şi apoi să facem din nou business

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 07 februarie 2024 456 afişări

Cea mai bogată femeie din Europa de Est care a preluat cârma unui imperiu de peste 40 de miliarde de dolari vrea să îşi îşi îndrepte atenţia către Occident: Cea mai importantă prioritate a noastră este să asigurăm stabilitatea PPF şi apoi să facem din nou business

Atunci când cel mai bogat om al Europei de Est a murit subit în urma unui accident aviatic, foarte puţini ştiau cine este soţia sa, scrie Bloomberg.

Trei ani mai târziu, problema a dispărut, iar numele Renatei Kellnerova a devenit sinonim cu PPF – un uriaş conglomerat de business praghez care operează în telecomunicaţii, media, servicii financiare şi e-commerce – care gestionează peste 60.000 de angajaţi şi operaţiuni în 25 de ţări diferite.

Imperiul este evaluat la 43 de miliarde de dolari şi este cel mai bine cunoscut pentru că gestionează televiziunnile din şase ţări ale Europei de Est, fiind totodată şi una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din Cehia.

Cu active estimate la peste 40 de miliarde de dolari, PPF este marele câştigător al tranziţiei post-comuniste, un success bifat de fostul om de afaceri Petr Kellner, după ce acesta a decis extinderea pe pieţele efervescente din Asia şi Rusia.

În contextul războiului, al tensiunilor geopolitice şi turbulenţele cu care afacerile se confruntă, PPF a decis să prioritizeze mai degrabă creşterea businessului prin operaţiuni ceva mai aproape de casă şi să îşi slăbească influenţa din zonele mai îndepărtate.

„Cel mai important pas este să asigurăm stabilitatea PPF, iar apoi putem începe să facem business din nou. Am înţeles că această companie este responsabilitatea mea, iar obiectivul meu este să îmi pregătesc urmaşii să fie gata de preluarea controlului într-o bună zi„ a declarant Kellnerova.

De la preluarea controlului, soţia lui Kellner şi-a pus amprenta asupra companiei. Ea a gestionat o ieşire a PPF din Asia – cândva o piaţă foarte atractivă – şi reorientarea către pieţele occidentale. Totodată, aceasta a avut grijă ca afacerea să treacă total sub controlul familiei. Mai mult, Kellernova a creat o companie tip holding, unde le-a numit în fruntea boardului pe ficele sale, care urmează să gestioneze toate activele imperiului.

Cea mai bogată femie din estul Europei are o avere estimată la 11,8 mld. dolari, potrivit Bloomberg Billionaire Index.

„Dacă situaţia o cere, putem încheia tranzacţii şi dealuri într-un sigur week-end. La PPF ne mândrim cu capacitatea noastră de a fi foarte flexibili şi cu viteza de reacţie privind oportunităţile de investiţii”, a mai spus Kellernova

Sub conducerea acesteia, PPF a reuşit să finalizeze o tranzacţie importantă care vizat vânzarea unei participaţii de control a operaţiunilor de telecomunicaţii, care a fost estimată la 2,15 milliarde de dolari. În urma acesteia, un puternic grup de telecom din Emiratele Arabe Unite a preluat controlul asupra operaţiunilor de telecomunicaţii din toată Europa de Est, care anterior au fost anterior gestionate de PPF.

Tranzacţia a propulsat profitabilitatea grupului est-european la nivelul de dinaintea pandemiei, acesta ajungând la venituri de 709 milioane de dolari în 2023. Spre comparaţie, grupul a pierdut în 2022 peste 400 milioane de dolari pe fondul unei retrageri costisitoare din Rusia.

În contextual actual, PPF stă pe un munte de bani şi a început să scaneze Europa pentru noi oportunităţi de investiţii şi achiziţie.

Cea mai mare şi recentă mişcare a PPF a fost achiziţionarea unei participaţii importante în cadrul InPostSA, un important jucător din e-commerice polonez. Pe lângă aceasta, Kellernova pregătete o „vânătoare” de acţiuni, care vizează broadcasterul german ProSiebenSat.1 Media.

La fel ca şi fostul său soţ, moştenitoarea imperiului preferă discreţia şi pledează pentru o viaţă privată solidă, cu puţină implicare a factorilor din exterior. PPF plănuieşte să continue investiţiile în pilonii săi centrali de business – servicii financiare, telecom, media şi e-commerce – „dar asta nu înseamnă că vom ignora şi alte oportunităţi de business”, a concluzionat şefa PPF.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.