CCR: Legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie este constituţională - surse

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 13 ianuarie 2021 137 afişări

Judecătorii CCR au respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

CCR: Legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie este constituţională - surse

Judecătorii CCR au respins obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nrt.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, obiecţie formulată de Guvernul României.

„Legea e constituţională. Această lege nu reglementează creşterea pensiilor, ci doar asigurarea fondurilor bugetare”, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Principala modificare adusă de parlamentari proiectului Guvernului a fost revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%, la propunerea PSD.

Florin Cîţu, ministru de Finanţe la acea vreme, anunţa că PNL va ataca la CCR legea.

”Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toţi se uiţă şi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer. Ne vom opune şi le garantăm românilor că nu vom arunca România în aer”, afirma Florin Cîţu.

Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului care prevedea creşterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie 2020.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unităţilor administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizaţi în mod egal indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

Ludovic Orban spunea că bugetul „nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate partidele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ccr,
pensii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.