Câţi bugetari au fost angajaţi anul acesta în România. Cei mai mulţi au fost angajaţi in instituţiile locale, primăriile şi instituţiile judeţene din Bucureşti şi Ilfov

Autor: Andreea Tobias Postat la 20 iulie 2023 47 afişări

Câţi bugetari au fost angajaţi anul acesta în România. Cei mai mulţi au fost angajaţi in instituţiile locale, primăriile şi instituţiile judeţene din Bucureşti şi Ilfov

14.000 de joburi la stat au fost scoase în piaţă de la începutul anului. 90% dintre acestea sunt funcţii de execuţie. Instituţiile locale, primăriile şi instituţiile judeţene – cei mai mari angajatori la nivel naţional. Cea mai mare nevoie de personal a fost în Bucureşti şi Ilfov.

Instituţiile de stat au scos la bătaie aproape 14.000 de locuri de muncă în primele şase luni ale anului, potrivit datelor jobradar24.ro.

9 din 10 sunt funcţii de execuţie şi puţin peste 800 sunt funcţii de conducere. Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 200.000 de poziţii noi, deschise în acelaşi interval de timp pe eJobs.ro.

„Chiar dacă anul acesta a avut loc o blocare neaşteptată a angajărilor din sectorul de stat, anunţată de autorităţi în luna mai, în continuare, suntem peste nivelul lui 2022, când au fost postate, la nivelul întregului an, circa 12.000 de poziţii în aparatul de stat. Sigur că aici există menţiunea că, de la această măsură, au fost excluse sistemul sanitar şi de învăţământ, unde încă se pot face angajări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv 8.500, au aparţinut instituţiilor locale, fiind urmate de primării, care primesc o categorie separată şi care au cumulat aproape 2.000 de poziţii deschise în prima jumătate de an. Urmează instituţiile judeţene, cu 1.500 de posturi şi instituţiile naţionale cu 827 de posturi care au fost vacante din ianuarie şi până la 1 iulie. Unităţile militare au căutat să angajeze 628 de oameni, în timp ce Guvernul şi ministerele au scos doar 125 de posturi în piaţă.

Cea mai mare nevoie de personal a fost în Bucureşti şi Ilfov (peste 2.900 de poziţii deschise), urmate de Cluj (cu 894 de poziţii), Iaşi (593), Constanţa (545), Braşov (475) şi Prahova (cu 447 de poziţii).

Au fost însă şi judeţe în care numărul de oferte postate, de la începutul anului şi până acum, a fost sub 100. În această categorie intră Brăila, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Bacău, Buzău ori Călăraşi.

Instituţiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidaţi, la nivel naţional, sunt primăriile, şcolile, spitalele, liceele / şcolile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naţionale şi universităţile. Mai mult de jumătate dintre posturi sunt full time, iar aproximativ 1.600 sunt sezoniere sau pe bază de proiect.

„Îngheţarea angajărilor la stat a întors atenţia unui număr mai mare de candidaţi către sectorul privat, care atrage, lunar, peste 850.000 de aplicări. Acest lucru se întâmplă atât în oraşele mari, dar şi în oraşele mici, unde statul continuă să fie un angajator cu oportunităţi limitate pentru candidaţi”, completează Bogdan Badea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
joburi,
stat,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.