Cat sange le mai ia BNR?

Postat la 19 septembrie 2006 1 afişăre

Nu avem alte solutii!", le spunea guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sefilor de banci comerciale in toamna lui 2003, incercand sa le explice ca nu are de ales decat sa amane "cu cateva luni bune" reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO).

"Nu avem alte solutii!", le spunea guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sefilor de banci comerciale in toamna lui 2003, incercand sa le explice ca nu are de ales decat sa amane "cu cateva luni bune" reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO).

 

La vremea respectiva, BNR le cerea bancilor sa imobilizeze in conturile sale 18% din pasivele atrase in lei, respectiv 25% din cele in valuta, sub forma asa-numitelor rezerve minime obligatorii. In loc de cateva luni, a trebuit sa mai treaca aproape doi ani pana cand rata rezervelor in lei a scazut la 16%, insa in paralel cu majorarea la 30% a rezervei in valuta, cu scopul declarat al incurajarii creditului in moneda nationala. Din timp in timp, banca centrala le-a mai promis bancherilor comerciali reducerea costurilor cu rezervele minime, insa din septembrie 2005 incoace nu s-a intamplat decat contrariul: rata rezervelor a ajuns sa creasca in paralel si la lei, si la valuta, rezultand cel mai drastic regim de control al lichiditatilor aplicat de BNR dupa 1990. In premiera dupa 1999, rata rezervelor la lei si-a intrerupt tendinta de scadere in luna iulie a acestui an, revenind la 20%, adica aproape de nivelurile din 2002, in timp ce rezerva in valuta a urcat in martie pana la maximul istoric de 40%, nemaiatins din noiembrie 1995. Cu alte cuvinte, BNR a ajuns inca o data in situatia de a recunoaste eficienta limitata a manevrarii dobanzii sale de politica monetara, revenind la solutia instrumentelor cantitative, intre care la loc de cinste rezervele minime obligatorii. Pe parcursul a aproape sapte ani, Banca Nationala a redus treptat nivelul rezervelor in lei de la 30% la 16%. De ce a facut-o, atat timp cat nu consolidase eficienta interventiilor pe dobanda? Tocmai in incercarea de a incuraja aparitia unei mase critice de credite in lei, care sa-i usureze interventiile prin intermediul dobanzii. Ei bine, creditul in lei a trecut la inceputul acestui an pragul de 50% din totalul finantarilor acordate de banci companiilor si persoanelor fizice, dar in acelasi timp a pus BNR intr-o situatie de-a dreptul ingrata: crestea totusi prea repede fata de ce si-ar fi dorit banca centrala. Asa a ajuns BNR sa oblige bancile comerciale sa blocheze in conturile sale 20% din sursele atrase in lei, in loc de 16%.

 

La astfel de masuri, bancherii comerciali au insa replica pregatita. Pe de o parte: "Din cauza majorarii rezervei la lei, bancile vor fi mai putin tentate sa atraga resurse de la populatie, ceea ce va mentine dobanzi putin incurajatoare pentru un reviriment al economisirii". Pe de alta: "Teoretic, dobanzile la credite ar trebui sa creasca usor, insa din cauza concurentei de pe piata probabil ca vor ramane neschimbate. Mai degraba, bancile vor micsora la minimum spread-urile, fortand chiar alte scaderi ale dobanzilor, pentru a-si creste in continuare volumele de creditare". BNR a anticipat insa prima replica si a hotarat sa plateasca bancilor 0,25 puncte procentuale in plus la depozitele atrase pe o luna in cadrul operatiunilor de control al lichiditatii.

 

Miscarile de pe piata din ultimele doua luni au aratat deja limitele unei masuri precum majorarea rezervelor minime: o singura banca mare a anuntat majorari de dobanzi la creditele noi, in lei si in valuta, alta si mai mare a lansat o promotie cu dobanzi mai reduse, iar o a treia a recurs la solutia creditului in franci elvetieni, la dobanzi minime. Singurul efect palpabil de scumpire a creditului a rezultat din cresterea usoara a ratelor de dobanda interbancare, la care sunt indexate majoritatea dobanzilor la creditele ipotecare acordate in lei. Chiar si asa, cresterile de dobanzi la clienti au fost de cel mult doua puncte procentuale.

 

Cat priveste dobanzile la depozitele in lei, socul absorbtiei de lichiditati produs de majorarea rezervei minime cu patru puncte procentuale a facut ca unele banci sa ramana fara bani in prima instanta, astfel ca au aparut usoare majorari de dobanda, mai ales la depozitele cu scadente mai lungi.

 

Intre timp, datele disponibile pentru sfarsitul lunii iulie arata creditul "duduind", cu mult peste estimarile BNR de la inceputul anului: crestere de aproape 100% in termeni reali pe componenta in lei, respectiv de 23% pe cea in euro. Paradoxal, majorarea rapida a creditului si implicit a consumului au mers in paralel cu mentinerea tendintei de scadere a inflatiei pana la niveluri pe care, din nou, nici BNR nu le anticipase. Ramane de vazut care ar putea fi explicatiile, insa astfel de necunoscute implica o anumita doza de incertitudine in privinta a ceea ce ar putea urma.

 

In secundar, Ministerul Finantelor continua sa stea la marginea pietei monetare, desi promisese ca in toamna revine cu emisiuni de titluri de stat. Surprins de depasirea planului la venituri, anuleaza mai departe licitatiile programate, lasand BNR sa se lupte singura cu statutul de debitor net fata de sistemul bancar si cu limitarile pe care acesta le impune incercarilor de gestionare mai fina a politicii monetare.

 

Asa ca drumul BNR spre o pozitie de creditor net fata de bancile comerciale, care sa dea forta dobanzii sale prin faptul ca ar incepe sa foloseasca si injectii de lichiditate, nu ar putea trece decat printr-o noua inasprire a regimului rezervelor minime. Asta ar insemna ca intr-o prima faza BNR sa le ia bancilor atat de multi bani incat sa le aduca in situatia de a se imprumuta la banca centrala pentru a-si acoperi nevoi urgente de lichiditate. In perioada iulie 2005-iulie 2006, bancile au folosit numai de doua ori facilitatea de credit oferita de BNR la o dobanda de 14%, suma depasind doar cu putin un miliard de lei, in timp ce facilitatea de depozit a fost accesata din plin, chiar daca dobanda este simbolica, de 1%, cu sume de pana la 12 mld. lei intr-o luna (3,4 mld. euro). 

 

Saptamana viitoare vine o noua sedinta de politica monetara, in care BNR ar putea hotari din nou "sa le ia sange" bancilor comerciale, dupa cum ii place sa spuna guvernatorului Mugur Isarescu.

 

Decizia din iulie a provocat o scadere drastica a lichiditatii de pe piata, care s-a injumatatit fata de inceputul anului, insa instrumentul rezervelor minime nu permite si reglaje mai fine, astfel ca dupa primul soc au reaparut surplusuri de lichiditate care au trantit dobanzile interbancare pana aproape de zero. Totusi, o a doua majorare a rezervelor minime la lei ar putea lasa fara lichiditati mai multe banci, pregatind astfel perspectiva in care BNR ar ajunge si in pozitia de creditor in relatia cu bancile comerciale. In plus, remunerarea minima acordata de BNR in schimbul rezervelor face ca folosirea acestui instrument sa fie mult mai ieftina decat operatiunile de sterilizare prin atragerea de depozite pe o luna si vanzarea de certificate de depozit pe trei luni. Numai ca o asemenea politica vine tarziu, in contextul in care majoritatea bancilor centrale si-au armonizat regimul rezervelor minime cu cel practicat de Banca Centrala Europeana, care aplica un nivel de numai 2%. E drept ca Romania este intarziata si in reducerea inflatiei; iar atat timp cat Ministerul Finantelor nu se implica nici in reducerea excesului de lichiditati si aloca bani de investitii pe seama unui deficit bugetar in crestere, controlul cererii agregate astfel incat sa continue scaderea inflatiei pica doar in sarcina BNR.

 

Pe de alta parte, folosirea la asemenea scara a rezervelor minime inseamna impovararea bancilor cu costuri care le ameninta profitabilitatea atat timp cat se afla in plin proces de expansiune, cheltuielile cu forta de munca sunt in crestere, iar introducerea normelor Basel II va aduce presiuni si mai mari. Practic, bancile atrag depozite in lei la dobanzi de circa 7% pe an, iar 20% din sumele respective sunt acum blocate la BNR in schimbul unei dobanzi minime, de 1,9% pe an. Diferenta nu are nevoie de comentarii, iar efectul asupra competitivitatii bancilor locale fata de cele straine este evident.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cat sange le mai ia BNR?
/actualitate/cat-sange-le-mai-ia-bnr-1006917
1006917
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.