Cat de bogat este...? Astazi: Len Blavatnik, omul care a cumparat Warner Music Group

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 mai 2011 141 afişări

Warner Music Group Corp., a treia mare companie de productie muzicala din lume, cu artisti ca Eric Clapton, Madonna, Metallica, Jay-Z sau Red Hot Chili Peppers, are incepand de ieri un nou proprietar: miliardarul de origine rusa Leonard Blavatnik.

Warner Music a anuntat vineri incheierea tranzactiei, care inseamna vanzarea catre compania lui Blavatnik, Access Industries, a pachetului de actiuni la un pret de 8,25 dolari pe actiune, ceea ce inseamna circa 1,3 miliarde de dolari - o prima de 35% fata de pretul mediu al actiunilor in ultimele trei luni. Access Industries va prelua si circa 1,9 miliarde de dolari reprezentand datoriile Warner, afectata de criza, in contextul in care vanzarile de muzica din SUA au ajuns la jumatate fata de acum un deceniu.

Blavatnik, care a anuntat ca este "incantat sa-si poata extinde implicarea pe termen lung in Warner Music, o companie cu artisti exceptionali si o istorie remarcabila", este fost membru al boardului Warner si detine circa 2% din actiunile acesteia. In 2004, Blavatnik s-a aflat in grupul de investitori condusi de Edgar Bronfman care au cumparat compania de la Time Warner Inc. pentru 2,6 miliarde de dolari, iar de atunci au restructurat-o si au listat-o la bursa pentru a-si recupera investitia.

Blavatnik va trebui sa continue restructurarea, inclusiv de personal, si sa gaseasca noi moduri de a face rentabile afacerile cu muzica. Exista speculatii ca Blavatnik va dori sa cumpere EMI Group din Marea Britanie, la concurenta cu Universal Music Group (Vivendi) sau Sony, dupa cum si zvonul ca Universal ar cauta sa cumpere atat EMI, cat si Warner Music.

Leonid Valentinovici Blavatnik, nascut in 1957 la Moscova dintr-o familie de origine evreiasca, este unul dintre primii imbogatiti de dupa caderea URSS. Emigrat in SUA in 1978 cu familia, si-a completat instructia cu un MBA la Harvard in 1989. Dupa caderea comunismului, Blavatnik si fostul sau coleg de facultate Viktor Vekselberg au fondat la Moscova holdingul Access Industries/Renova, cu participatii la compania petroliera TNK din Tiumen si la compania de aluminiu Rusal.

Blavatnik si Vekselberg s-au aliat ulterior cu Mihail Fridman, alt oligarh rus, proprietarul Alfa Group, formand AAR (Access Renova Alfa), societatea care in 2003 a infiintat impreuna cu British Petroleum grupul petrolier TNK-BP, ramanand cu jumatate din actiuni. Access Industries, firma fondata de Blavatnik in 1986, are participatii la companii de petrol, aluminiu, telecomunicatii si media, imobiliare din Rusia, SUA si Europa. In 2005 a cumparat producatorul petrochimic Basell Polyolefins de la Royal Dutch Shell si BASF, pentru 5,7 miliarde de dolari.

Revista Forbes evalueaza averea lui Blavatnik la 10,1 miliarde de dolari, in crestere puternica de la 7,5 miliarde in 2010. Actualmente, rusul locuieste la Londra si este cunoscut ca mare filantrop, finantator al Universitatii Oxford si al unor asezaminte de binefacere din Israel.

In afara de Warner Music, interesele miliardarului in industria de media sunt multiple. In 2009 a cumparat operatiunile din Marea Britanie ale Icon Group, firma de media a lui Mel Gibson. Este actionarul majoritar al Amedia, cea mai mare firma ruseasca de productie de seriale TV, si actionar minoritar la RGE Group, retea israeliana de pay-tv.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cat-de-bogat-este-astazi-len-blavatnik-omul-care-a-cumparat-warner-music-group-8243263
8243263
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.