Cât costă apartamentele la început de an? Apartamentele de vânzare, cu 9% mai scumpe decât în ianuarie 2023

Postat la 05 februarie 2024 83 afişări

Cât costă apartamentele la început de an? Apartamentele de vânzare, cu 9% mai scumpe decât în ianuarie 2023

Începutul anului marchează o creştere de 9% pentru apartamentele de vânzare, comparativ cu luna ianuarie 2023, însă preţurile medii rămân relativ similare cu cele din decembrie 2023. Preţul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în luna ianuarie 2024 vs. ianuarie 2023, în timp ce preţul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 8%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Interesul utilizatorilor este mai ridicat pentru proprietăţile de vânzare, aceştia realizând în ianuarie 2024 cu 59% mai multe contactări faţă de luna ianuarie 2023 şi cu 66% mai multe faţă de luna decembrie 2023.

În contextul pieţei imobiliare din ţară, în 2024 observăm o tendinţă interesantă. Deşi cererea pentru apartamentele de vânzare este ridicată, numărul tranzacţiilor raportat la fondul locativ se situează cu 29% sub media Uniunii Europene. Pentru mai multă claritate, fondul locativ se referă la totalitatea unităţilor de locuit disponibile într-o anumită regiune. Totodată, evoluţia preţurilor proprietăţilor din ultimii trei ani rămâne sub media altor ţări din regiune, fiind semnificativ sub ritmul de creştere a veniturilor populaţiei. Aceste aspecte indică atât oportunităţi, cât şi provocări în piaţa imobiliară. În plus, gradul de urbanizare, adică proporţia populaţiei care trăieşte în zone urbane, rămâne încă relativ scăzut în ţara noastră, ceea ce sugerează că există premise pentru o aliniere treptată cu alte state similare din Europa, oferind perspective încurajatoare pe termen lung” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna ianuarie 202

În Bucureşti, preţurile medii pentru vânzarea apartamentelor vechi sunt mai ridicate decât cele ale apartamentelor noi. Astfel, preţul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a ajuns, în ianuarie 2024, la 1.705 euro/metru pătrat, un preţ cu 10% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior şi cu 3% mai mare faţă de luna decembrie 2023. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, acestea au avut un preţ de cerere de 1.732 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat faţă de luna ianuarie a anului trecut şi cu 3% mai mare faţă de luna decembrie 2023.

Evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe din ţară

CLUJ-NAPOCA: În luna ianuarie a.c., preţurile medii pentru apartamentele noi şi vechi au fost relativ similare cu cele din decembrie. Aşadar, preţul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.596 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat comparativ cu ianuarie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preţ mediu de cerere de 2.560 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat decât în aceeaşi lună a anului anterior. 

IAŞI: În ianuarie 2024, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi a fost de 1.521 euro/metru pătrat. Preţurile apartamentelor noi au înregistrat o creştere medie de 9%, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 11%, comparativ cu luna ianuarie 2023.

TIMIŞOARA: În ianuarie a.c., preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.542 euro, cu 3% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creştere de 8%, acestea ajungând la un preţ mediu de cerere de 1.532 euro/metru pătrat.

BRAŞOV: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Braşov a ajuns la 1.997 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât cel din ianuarie 2023. Totuşi, preţurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 14% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.771 euro/metru pătrat.

SIBIU: În Sibiu, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 9% în luna ianuarie a.c. faţă de ianuarie 2023, ajungând la 1.432 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, preţurile pentru locuinţele vechi au avut creşteri mai temperate (+3%), ajungând la 1.485 euro/metru pătrat.

CONSTANŢA: În luna ianuarie a.c., apartamentele noi din Constanţa au avut un preţ de cerere de 1.727 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut preţuri medii de cerere cu 9% mai ridicate faţă de luna ianuarie 2023, ajungând la o valoare de 1.639 euro/metru pătrat.

ORADEA: Preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.528 euro (în creştere cu 4% în ianuarie 2024 vs. 2023). Preţurile medii pentru apartamentele vechi au înregistrat o creştere rapidă, atingând un preţ mediu de cerere de 1.464 euro/metru pătrat, cu o majorare de 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

CRAIOVA: În luna ianuarie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.564 euro/metru pătrat (în creştere cu 9% în ianuarie 2024 vs. 2023), în timp ce preţul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.507 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat comparativ cu aceeaşi lună anului anterior.

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii  în cunoştinţă de cauză.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.