Care sunt şansele pentru un nou conflict în Balcani? Florent Parmentier: „Există un potenţial de război asupra căruia europenii trebuie să acţioneze foarte repede”

Postat la 03 aprilie 2024 37 afişări

Care sunt şansele pentru un nou conflict în Balcani? Florent Parmentier: „Există un potenţial de război asupra căruia europenii trebuie să acţioneze foarte repede”

Florent Parmentier: „Există un potenţial de război în Balcani, asupra căruia europenii trebuie să acţioneze foarte repede”.

Dacă Rusia avansează în Ucraina, atunci echilibrul de putere s-ar schimba cu siguranţă între sârbi şi bosniaci.

Un nou conflict în inima Europei, chiar şi mocnit, îi convine lui Vladimir Putin.

„Există un potenţial de război în Balcani, asupra căruia europenii trebuie să acţioneze foarte repede”, spune Florent Parmentier, Director de Cercetare la Ştiinţe Politice în Paris. Acesta face o paralelă la situaţia Ucrainei şi confirmă că Preşedintele rus, Vladimir Putin este interesat de un nou conflict armat în Europa.

De ce au renăscut tensiunile la frontiera de vest a României?

Declarând săptămână trecuta că „interesele vitale” ale ţării sale sunt ameninţate, Preşedintele sârb Aleksandr Vucic repeta un scenariu pe care l-am văzut în Ucraina. Este vorba despre mişcările separatiştilor sârbi din Bosnia. El s-a referit la „marile provocări” care îi aşteaptă pe sârbi şi asta în contextul tensiunilor între sârbi şi kosovari, dar şi în Republica sârbă Bosnia care ameninţă să îşi declare independenţa şi chiar să ceară rataşarea la Belgrad.

Cititi mai multe pe www.alephnews.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
balcani,
conflict,
potential

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.