Care este propunerea finală pe care Putin i-ar fi pus-o pe masă lui Zelensky pentru oprirea războiului

Autor: Ştefan Stan Postat la 09 martie 2022 1508 afişări

Care este propunerea finală pe care Putin i-ar fi pus-o pe masă lui Zelensky pentru oprirea războiului

La trei zile de la întâlnirea premierului israelian Naftali Bennett cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, încep să apară detalii despre negocieri. Potrivit The Jerusalim Post, situaţia actuală este că Rusia a oferit o versiune "finală" a ofertei sale pentru a pune capăt crizei, pe care preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky trebuie să o accepte sau să o refuze.

Propunerea a fost considerată "dificilă", dar nu "imposibilă", au declarat sursele. Este mai rea decât ceea ce ar fi obţinut Zelensky înainte de invazie, dar "diferenţele dintre părţi nu sunt mari".

Putin a ordonat forţelor sale să se oprească - şi a fost dat ordinul de promulgare a unei încetări a focului - pentru a aştepta decizia lui Zelensky, au spus sursele.

În cazul în care preşedintele Ucrainei va respinge propunerea, ipoteza preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia "ce este mai rău este înaintea noastră", este predispusă să se întâmple. În acest scenariu, Putin va ordona armatei sale să apese pedala de acceleraţie şi să schimbe faţa Ucrainei.

Zelensky este sfâşiat, au declarat sursele. Pe de o parte, el se bucură de o popularitate imensă şi a devenit Che Guevara perfect. Pe de altă parte, el ştie foarte bine care a fost sfârşitul revoluţionarului şi liderului de gherilă argentinian.

Zelensky poate fortifica independenţa Ucrainei, dar va trebui să plătească un preţ greu, au spus sursele. Se presupune că va fi obligat să renunţe la regiunea contestată Donbas, să recunoască oficial disidenţii pro-ruşi din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să îşi micşoreze armata şi să declare neutralitate. Dacă va refuza propunerea, rezultatul poate fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri şi există o mare probabilitate ca ţara sa să-şi piardă complet independenţa.

Potrivit surselor care cunosc bine conţinutul discuţiilor, călătoria lui Bennett la Moscova nu a avut ca scop medierea între părţi şi nu a fost oferită oficial nicio propunere de arbitraj. Mai degrabă, călătoria a fost menită să afle care este poziţia lui Putin, care este starea sa de spirit şi care sunt liniile sale roşii şi să le raporteze Occidentului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.