Care este noul domeniu unde miliardarul Bill Gates face investiţii masive după ce o nouă companie înfiinţată de el a strâns un miliard de dolari. El intră într-o cursă cu Rusia şi China

Autor: Ştefan Stan Postat la 21 martie 2024 4068 afişări

Care este noul domeniu unde miliardarul Bill Gates face investiţii masive după ce o nouă companie înfiinţată de el a strâns un miliard de dolari. El intră într-o cursă cu Rusia şi China

TerraPower, o companie fondată de Bill Gates, a declarat că intenţionează să înceapă să construiască în iunie în SUA prima dintr-o nouă generaţie de centrale nucleare, alăturându-se astfel unei curse cu rivalii ruşi şi chinezi pentru a dezvolta şi exporta reactoare cu costuri mai mici, scrie FT. 

Chris Levesque, directorul executiv al TerraPower, a declarat pentru Financial Times că societatea va solicita luna aceasta autorităţilor de reglementare americane o autorizaţie de construcţie pentru reactorul său, care este răcit cu sodiu lichid în loc de apă.

El a declarat că reactoarele companiei, sub marca Natrium, ar putea fi construite pentru aproximativ jumătate din costul reactoarelor standard răcite cu apă, care au fost piatra de temelie a industriei energiei nucleare de la mijlocul secolului al XX-lea.

TerraPower, care a strâns aproape 1 miliard de dolari din fonduri private, a semnat în decembrie un acord cu Emirates Nuclear Energy Corporation pentru a explora utilizarea reactoarelor Natrium pentru a genera electricitate şi a produce hidrogen în Emiratele Arabe Unite. Compania a obţinut promisiuni din partea guvernului american de a furniza până la 2 miliarde de dolari pentru a finaliza lucrările la prima centrală TerraPower din Kemmerer, Wyoming.

Levesque, fost ofiţer pe un submarin nuclear, a declarat că lucrările de construcţie în apropierea locului unde se află o centrală pe bază de cărbune, vor începe în iunie, indiferent dacă compania va primi sau nu un permis de la Comisia de reglementare nucleară până la acea dată. O mare parte din lucrările de construcţie iniţiale se referă la activităţi non-nucleare, datorită designului inovator al reactorului Natrium, a spus el, adăugând că TerraPower a planificat să aducă centrala online în 2030.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
construire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.