Care este cel mai poluat oraş din România. Poluarea este mai periculoasă pentru România decât alcoolul

Postat la 30 august 2023 435 afişări

Care este cel mai poluat oraş din România. Poluarea este mai periculoasă pentru România decât alcoolul

Viaţa este mai scurtă şi sănătatea localnicilor este mult mai şubredă în oraşele cu o poluare mare. Un studiu făcut de Universitatea din Chicago arată că particulele fine pot fi mult mai periculoase decât alcoolul.

Datele arată că Europa de Est respiră mai mult aer poluat decât occidentalii şi asta înseamnă o viaţă mai scurtă cu 7 luni.

Românii trăiesc cu un an mai puţin din cauza poluării aerului din marile oraşe, iar timişorenii sunt cei mai afectaţi. Ultimele studii realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii demonstrează şi faptul că aerul contaminat poate fi mai dăunător decât fumatul.

Un studiu făcut de Universitatea din Chicago arată că particulele fine pot fi mult mai periculoase decât alcoolul, fumatul sau alte substanţe de consum. OMS a descoperit că peste o treime din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de particulele fine in suspensie din aerul oraşelor. Acelaşi lucru se spune şi despre incidenţa a 34% din accidentele vasculare cerebrale şi 27% din bolile de inimă sunt asociate cu poluarea aerului.

Dacă oraşele ar respecta pragul stabilit de OMS privind expunerea la particule fine ar creşte speranţa de viaţă globală cu 2,3 ​​ani. Estimarea a fost făcută pe baza datelor colectate în 2021.

Ţara noastră apare cu 15 micrograme pe metru cub de particule fine, iar baremul OMS de 3 ori mai mic le-ar prelungi viaţa românilor cu 1 an. Datele din 2021 stabilesc cea mai mare poluare la Timişoara, cu 22 de micrograme de particule pe metru cub, iar coborârea la 5 micrograme ar prelungi viaţa timişorenilor cu 1 an şi 8 luni, potrivit studiului făcut la Chicago.

Cititi mai multe pe www.alephnews.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
poluare,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.