Când vom avea un nou ETF la Bursa de la Bucureşti? Investimental: Îl vom lansa în al doilea trimestru. Probabil că fondul va începe să fie tranzacţionat şi pe alte pieţe, precum Ungaria

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 02 aprilie 2024 265 afişări

Când vom avea un nou ETF la Bursa de la Bucureşti? Investimental: Îl vom lansa în al doilea trimestru. Probabil că fondul va începe să fie tranzacţionat şi pe alte pieţe, precum Ungaria

Investimental, cel mai nou broker de la Bursa de Valori Bucureşti, şi InterCapital Asset Management, cel mai mare manager independent de investiţii din Croaţia, se pregătesc să lanseze în următoarele luni un nou ETF (exchange traded fund/fond tranzacţionat la bursă) axat pe indicele BET-TRN la BVB, spune Ovidiu Dumitrescu, CEO adjunct al societăţii de intermediere.

„Aş zice nu doar că aducem noi investitori români la Bursa la Bucureşti, aducem şi noi investitori străini.  Ne cerem scuze că am fost mai optimişti, crezând că îl vom lansa în primul trimestru. Îl vom lansa în al doilea trimestru; a durat un pic mai mult pentru că, fiind prima construcţie de acest gen, au fost trasate cărările”, a declarat Ovidiu Dumitrescu la ZF Deschiderea de Astăzi.

InterCapital, companie cu active de 420 de milioane de euro sub administrare, a lansat deja un ETF bazat pe indicele local BET-TRN la Bursa de la Zagreb, cât şi în Slovenia, pe bursa de la Ljubljana. Indicele reflectă evoluţiile preţurilor companiilor blue-chip de la BVB, precum Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV),  reinvestind totodată dividendele nete.

„Probabil că ETF-ul acesta, care se bazează pe indicele românesc, va începe să fie tranzacţionat şi pe alte burse. Deja e tranzacţionat la Zagreb şi Ljubljana, dar probabil că va ajunge şi în Ungaria şi alte pieţe – deci o mai mare lichiditate şi influenţă a bursei româneşti în regiune. Asta înseamnă să faci primii paşi spre a deveni un hub regional bursier.”

Bursa de la Bucureşti numără două ETF-uri listate, unul bazat pe benchmark-ul BET (TVBETETF) şi altul pe BET-NG, indicele companiilor listate pe piaţa principală a BVB care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente, fiind lansat la începutul anului trecut sub simbolul PTENGETF.

„Atunci când începi să ai concurenţa asta pe indice înseamnă că se atrage atenţia în regiune asupra ta şi că lumea începe să se raporteze la ce se mai întâmplă în România. Până acum se raportau foarte mult la Polonia şi, până la criza din 2008, la Grecia. Atena era un hub foarte dezvoltat”, afirmă Ovidiu Dumitrescu.

ETF-ul de la Zagreb, care replică performanţa BET, are active în valoare de 13,8 milioane de euro, echivalentul a circa 69 de milioane de lei. Fondul a intrat la tranzacţionare pe piaţa din Croaţia în data de 31 mai 2023.

„În vidul acesta, România e plasată destul de bine (...) Noi putem să începem să devenim un soi de referinţă, un benchmark, dacă vreţi. Un pas important este faptul că avem ETF-uri care vin din afară, dar se mufează la lichiditatea noastră. Practic, adaugă valoare aici, pompează capital în ţară.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.