Cameron se va întâlni cu Rohani, o premieră pentru relaţiile iraniano-britanice din 1979

Autor: Iuliana Enache Postat la 23 septembrie 2014 32 afişări

Premierul britanic David Cameron va avea o întâlnire la New York cu preşedintele iranian Hassan Rohani, prima de acest nivel dintre Teheran şi Londra din 1979, a anunţat marţi Downing Street, relatează AFP.

Această întâlnire, care va avea loc cu ocazia Adunării Generale a ONU la New York, va fi prima discuţie bilaterală între un premier britanic şi un preşedinte iraian de la revoluţia islamică iraniană din 1979.

Cameron va încerca să ralieze Teheranul la coaliţia internaţională împotriva extremiştilor sunniţi din cadrul grupării Stat Islamic (SI). Ianul a respins deja o cerere de cooperare americană în acest sens.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi Iran, izolat multă vreme din cauza tensiunilor generate de programul său nuclear, s-au îmbunătăţit într-o oarecare măsură după închiderea ambasadei britanice la Teheran, determinată de luarea ei cu asalt de către manifestanţi în 2011.

David Cameron a afirmat săptămâna trecută că este hotărât să urmărească extremiştii din cadrul SI, "indiferent de cât timp va fi nevoie". Această organizaţie este responsabilă de uciderea unui angajat umanitar britanic. Statul Islamic controlează zone întinse din Irak şi Siria, unde a masacrat sute de persoane.

Avansul său în ultimele zile în nord-estul sirian a determinat peste 130.000 de persoane, în principal kurzi, să se refugieze în Turcia.

Statele Unite, care desfăşoară atacuri aeriene în Irak din 8 august, şi ţările arabe aliate au bombardat marţi pentru prima dată poziţiile islamiştilor SI din Siria.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M.BRITANIE,
IRAN,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/cameron-se-va-intalni-cu-rohani-o-premiera-pentru-relatiile-iraniano-britanice-din-1979-13327913
13327913
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.