Caimacul şi crema Fondului Proprietatea

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 ianuarie 2013 82 afişări

Cu ocazia aniversării a doi ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, managerul de fond Grzegorz Konieczny a lăudat performanţa financiară de până acum, amintind că preţul acţiunii FP a crescut cu 38% în 2012, iar valoarea activului net a crescut cu 9%, la 3,38 mld. euro.

"România a beneficiat de peste 750 mil. euro în investiţii de portofoliu în acţiunile FP din partea investitorilor străini, cifră care reprezintă cea mai mare investiţie străină atrasă vreodată pe piaţa de capital din România", a spus Konieczny.

Rezultatul este că 60% din acţiunile Fondului aparţin acum investitorilor străini, faţă de 24% la finele anului 2010, iar cel mai mare acţionar este fondul speculativ american Elliott Associates, care a promis administratorului Franklin Templeton dividende speciale dacă vinde activele din portofoliul FP, propunere deja aprobată de ceilalţi acţionari.

La 31 decembrie 2012, Elliott Associates deţinea 14,95% din acţiunile Fondului, urmat de City of London Investment Management, cu 9,69% şi The Royal Bank of Scotland cu 5,39%. Numărul total al acţionarilor FP era de 9.363.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/caimacul-si-crema-fondului-proprietatea-10524029
10524029
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.