BREAKING NEWS: Rusia îşi retrage din trupele de lângă Kiev. Ucraina confirmă informaţia

Autor: Ştefan Stan Postat la 29 martie 2022 490 afişări

BREAKING NEWS: Rusia îşi retrage din trupele de lângă Kiev. Ucraina confirmă informaţia

În cadrul discuţiilor de pace de marţi, Rusia a promis că îşi va reduce operaţiunile militare în jurul Kievului şi în nordul Ucrainei, în timp ce Ucraina a propus să adopte un statut neutru, dar cu garanţii internaţionale că va fi protejată de atacuri.

Discuţiile dintr-un palat din Istanbul au avut loc în condiţiile în care invazia Rusiei a fost oprită pe majoritatea fronturilor de o rezistenţă puternică, ucrainenii recucerind teritorii în contraatacuri, chiar şi în timp ce civilii sunt blocaţi în oraşele asediate.

"Pentru a creşte încrederea reciprocă şi pentru a crea condiţiile necesare pentru continuarea negocierilor şi pentru atingerea obiectivului final de a conveni şi de a semna (un) acord, s-a luat decizia de a reduce radical, într-o mare măsură, activitatea militară în direcţiile Kiev şi Cernihiv", a declarat reporterilor ministrul adjunct rus al apărării, Alexander Fomin.

Statul Major General al Rusiei va dezvălui mai multe detalii despre aceste decizii după ce delegaţia rusă se va întoarce la Moscova, a adăugat Fomin.

Discuţiile care au avut loc marţi la Istanbul au fost prima întâlnire faţă în faţă între cele două părţi de la 10 martie.

Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina la 24 februarie şi nu a reuşit să captureze niciun oraş ucrainean important după ce a întâmpinat o rezistenţă acerbă.

Propunerile Ucrainei în cadrul discuţiilor au fost cele mai detaliate pe care ambele părţi le-au prezentat public.

Negociatorii ucraineni au declarat că, potrivit propunerilor lor, Ucraina ar fi de acord să nu adere la alianţe sau să găzduiască baze de trupe străine, dar că securitatea sa ar fi garantată în termeni similari cu "articolul 5", clauza de apărare colectivă a NATO.

Aceştia au identificat Israelul şi membrii NATO Canada, Polonia şi Turcia ca fiind ţări care ar putea contribui la furnizarea unor astfel de garanţii. Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Italia ar putea, de asemenea, oferi garanţii.

Propunerile ar include o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei anexate de Rusia şi ar putea intra în vigoare doar în cazul unei încetări complete a focului, au declarat negociatorii.

Soarta regiunii sud-estice Donbas, pe care Rusia cere Ucrainei să o cedeze separatiştilor, ar fi pusă deoparte pentru a fi discutată de liderii ucraineni şi ruşi, au adăugat ei. Orice acord de pace ar necesita un referendum în Ucraina.

Negociatorul rus de top Vladimir Medinsky a declarat că va examina propunerile ucrainene şi va prezenta un raport cu privire la acestea preşedintelui Vladimir Putin. Negociatorii ucraineni au cerut o întâlnire între Putin şi preşedintele Volodymyr Zelenskiy.

"Dacă reuşim să consolidăm aceste prevederi cheie ... atunci Ucraina va fi în măsură să îşi fixeze efectiv statutul actual de stat non-bloc şi non-nuclear sub forma unei neutralităţi permanente", a declarat negociatorul ucrainean Oleksander Chaly.

"Nu vom găzdui baze militare străine pe teritoriul nostru, precum şi nu vom desfăşura contingente militare pe teritoriul nostru şi nu vom intra în alianţe politico-militare", a mai spus el. Exerciţiile militare vor avea loc cu acordul ţărilor garante.


Acţiunile europene urcă pe fondul optimismului legat de negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia. Indicele FTSE 100 de la Londra a câştigat 63 de puncte, până la 7.537, o creştere de 0,85%, în timp ce Dax din Germania şi CAC 40 din Franţa au urcat cu peste 3%, iar FTSE MiB din Italia are un avans de 2,4%. Randamentele obligaţiunilor au sărit şi ele, iar euro a crescut cu 1,3%, la 1,1127 dolari.

Acţiunile americane au deschis în creştere pe Wall Street, iar Dow Jones a urcat cu 244 de puncte la 35.200, în creştere cu 0,7%.

Rusia a promis că îşi va reduce drastic operaţiunile militare din nordul Ucrainei, atenuând astfel îngrijorările legate de aprovizionare care au făcut ca preţurile materiilor prime să crească vertiginos. Ucraina a propus adoptarea unui statut de neutralitate cu garanţii internaţionale pentru a se proteja de viitoarele atacuri.

Preţul petrolului a scăzut cu peste 5%, extinzând vânzarea de luni, ţiţeiul Brent scăzând cu peste 5 dolari, la 107,03 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul uşor american a scăzut la 100,77 dolari pe baril.

Pe pieţele metalelor, aluminiul a condus la scăderea metalelor industriale. Rusia este un producător important de aluminiu, nichel şi cupru. Aluminiul de referinţă la trei luni a scăzut cu 5,4%, la 3.410 dolari pe tonă, după ce a atins un nivel record de 4.073,50 dolari pe tonă pe 7 martie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.