Bonusurile pentru manageri

Postat la 25 iunie 2007 1 afişăre

Conform rezultatelor studiului salarial 2006 Mercer, companiile din Romania acorda managerilor de top beneficii pe termen lung in urmatoarele proportii:

 

Pentru seful organizatiei

 

Incentive Stock Options

50%

Nonqualified Stock Options

10%

Phantom Stock/Full Value

10%

Restricted Stock/Restricted Stock Units

60%

Stock Appreciation Rights

0%

Performance Units

20%

Performance Shares

10%

 

Pentru managerii de top

 

Incentive Stock Options

58%

Nonqualified Stock Options

8%

Phantom Stock/Full Value

0%

Restricted Stock/Restricted Stock Units

42%

Stock Appreciation Rights

0%

Performance Units

17%

Performance Shares

8%

 

Incentive Stock Options (ISO) - optiuni de achizitii de actiuni, care la momentul exercitarii sunt taxate in regim de castiguri din capital, nefiind supuse impozitului obisnuit pe venit. Optiunile prezinta un grad de risc destul de ridicat, deoarece posesorul trebuie sa le detina o perioada de timp mai indelungata (fixata de companie) pentru a putea beneficia de avantajul fiscal.

 

Nonqualified Stock Options - optiuni de achizitii in cazul carora se plateste impozit pe venit, corespunzator diferentei dintre pretul de exercitare si pretul de obtinere.

 

Stock Appreciations Rights - ofera angajatului dreptul de a primi valoarea de apreciere a portofoliului din perioada dintre momentul obtinerii lui si pana in momentul platii. Angajatul nu primeste niciun drept specific actionarilor, precum dreptul de a vota sau dividende, primeste doar plata atribuita aprecierii portofoliului la momentul stabilit in contract.

 

Phantom Stock - unitati de valoare care corespund unui anumit numar de actiuni (ale companiei) echivalente. O actiune a acestui portofoliu reprezinta un credit intr-un cont al angajatului pentru o suma egala cu valoarea totala a unei actiuni din portofoliul companiei. De-a lungul timpului, contul este creditat cu variatiile in valoarea actiunilor (si dividende si alte distributii/redistributii, daca asa doresc partile).

 

Restricted Stock - pachet de actiuni care ofera drepturi de proprietate in compania angajatorului. Astfel de actiuni sunt adesea supuse unor restrictii. Angajatul primeste actiunile sau dreptul de a cumpara actiunile (la valoarea de piata sau beneficiind de reducere), dar nu poate intra in posesia acestora pana la un moment ulterior, cand se intrunesc anumite conditii (sau restrictiile au fost ridicate), precum o perioada de lucru in companie de cativa ani sau diferite criterii de performanta. Daca angajatul nu indeplineste conditiile necesare ridicarii restrictiilor, isi pierde dreptul asupra actiunilor respective.

 

Performance Shares - managerilor li se ofera actiuni numai daca anumite criterii de performanta sunt indeplinite, precum un anumit castig pe actiune. Spre deosebire de ISO, pe care angajatul le primeste ca element al pachetului obisnuit de beneficii si compensari, in cazul actiunilor de performanta managerul primeste actiuni exclusiv in urma indeplinirii unor obiective.

 

Performance Unit - unitati de valoare (sume de bani cash sau dividende) conditionate de indeplinirea anumitor tinte de performanta pe parcursul unei perioade de mai multi ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Bonusurile pentru manageri
/actualitate/bonusurile-pentru-manageri-1009580
1009580
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.