BNR şi toate entităţile bancare la care statul este acţionar, dar şi ANRE, ANCOM, ASF, CCR şi alte instituţii ”fundamentale” sunt exceptate de la măsurile de reducere a cheltuielilor anunţate de Guvern

Autor: Roxana Rosu Postat la 21 septembrie 2023 163 afişări

BNR şi toate entităţile bancare la care statul este acţionar, dar şi ANRE, ANCOM, ASF, CCR şi alte instituţii ”fundamentale” sunt exceptate de la măsurile de reducere a cheltuielilor anunţate de Guvern

Banca Naţională a României, dar şi celelalte entităţi bancare la care statul român este acţionar, alături de instituţii precum ASF, ANRE, Avocatul Poporului, Curtea Constituţională ori Autoritatea Electorală Permanentă vor fi exceptate de la aplicarea reducerilor de cheltuieli prevăzute în pachetul de măsuri fiscale anuntat de Guvern, a declarat miercuri seara ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

”BNR împreună cu celelalte entităţi bancare la care statul român este acţionar - Eximbank, CEC Bank, Fondul Naţional de Garantare al IMM-urilor, Fondul Naţional de Contragarantare, Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural - trebuie să le asigurăm toate condiţiile necesare pentru ca sa reziste in piaţa bancară astfel încât ele să nu aibă dificultăţi în funcţionare şi să ne trezim că propriilor noastre bănci le-am creat un dezavantaj competiţional faţă de celelalte bănci în piaţă”, a spus ministrul.

Marcel Boloş a explicat că BNR plăteşte un impozit pe profit suplimentar de 80% şi va fi exceptată de la reducerile suplimentare de cheltuieli şi salarii.

Potrivit proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, se introduce un impozit suplimentar pentru bănci, calculate ca 1% din cifra de afaceri.

”Tot sectorul bancar are excepţia făcută la dispoziţii tranzitorii şi finale. Era un lucru dacă vreţi pentru ca piaţa bancară în ansamblul ei să nu fie afectată şi să generăm perturbaţii ale întregului sistem bancar şi de aceea am socotit că întregul sector bancar trebuie să-l lăsăm să se deruleze lucrurile pe principii de competitivitate pentru că aşa este corect în economia de piaţă să lăsăm operatorii economici să poată să îşi deruleze activitatea lor economică în mod corespunzător”.

Printre celelalte institutii ale statului vizate de exceptie se numără ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii ), ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), Avocatul Poporului, Curtea Constitutională sunt exceptate de la aplicarea mpsurilor de reducere a cheltuielilor.

„Sunt afişate pe site-ul Parlamentului cu menţiunea că toate acele entităţi ale statului care sunt definite în Constituţie le este asigurată această independenţă funcţională şi financiară încât să nu întâmpine dificultăţi. Ar fi foarte nedrept să creăm dificultăţi de funcţionare la Avocatul Poporului, Curtea Constituţională, la Autoritatea Electorală Permanentă. Sunt totuşi instituţii fundamentale al statului român”, a mai declarat Marcel Boloş.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
autoritate,
bnr,
cheltuieli,
actionari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.