BNR a redus dobânda de politică monetară la un nou minim istoric

Autor: Ovidiu Tempea Postat la 07 ianuarie 2015 74 afişări

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2,25 puncte.

Decizia băncii centrale este în linie cu aşteptările analiştilor, care estimau o reducere de 0,25 puncte procentuale.

Prin îngustarea coridorului simetric de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte procentuale faţă de rata de politică monetară, începând cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an de la 5,25%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an, a anunţat BNR într-un comunicat de presă.

De asemenea, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

BNR a menţionat, totodată, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Banca centrală a operat anul trecut trei reduceri ale dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în luna august, când a decis o primă tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BNR,
DOBÂNDĂ,
REDUCERE
/actualitate/bnr-a-redus-dobanda-de-politica-monetara-la-un-nou-minim-istoric-13752340
13752340
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.