Bernie Ecclestone a scăpat de închisoare după ce a recunoscut că a comis o fraudă fiscală

Autor: Rafael Hekman Postat la 12 octombrie 2023 25 afişări

Bernie Ecclestone a scăpat de închisoare după ce a recunoscut că a comis o fraudă fiscală

Fostul şef al Formulei 1, Bernie Ecclestone, a fost scutit joi de o sentinţă imediată la închisoare, după ce a pledat vinovat că a indus în eroare autoritatea fiscală britanică cu privire la activele din străinătate în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline, relatează Reuters.

Ecclestone a convenit, de asemenea, o înţelegere civilă cu HM Revenue and Customs (HMRC), în baza căreia va plăti 652,6 milioane de lire sterline, acoperind impozite, dobânzi şi penalităţi pentru 18 ani fiscali între 1994 şi 2022, a declarat procurorul Richard Wright.

În vârstă de 92 de ani, Ecclestone a apărut la tribunalul Southwark Crown Court din Londra şi a pledat vinovat la o acuzaţie de fraudă prin raportări false, cu puţin peste o lună înainte de a fi judecat.

Ecclestone a recunoscut că a dat un răspuns înşelător către HMRC în cadrul unei întâlniri din iulie 2015, când a declarat că a înfiinţat doar un singur trust în favoarea fiicelor sale şi că nu a fost beneficiar sau constituitor al niciunui alt trust.

De fapt, el a fost de fapt constituitor şi beneficiar al mai multor trusturi, inclusiv al unuia care deţinea o companie care a trimis 416 milioane de lire sterline într-un cont bancar din Singapore în 2010, a declarat HMRC.

Judecătorul Simon Bryan i-a dat lui Ecclestone o pedeapsă de 17 luni de închisoare cu suspendare timp de doi ani, ceea ce înseamnă că va merge la închisoare doar dacă va comite o altă infracţiune în acest interval.

Avocata lui Ecclestone, Clare Montgomery, a declarat în faţa instanţei că Ecclestone "nu cunoştea adevărata poziţie" cu privire la faptul că era beneficiarul sau constituitorul oricărui alt trust, spunând că răspunsul său către HMRC a fost o "scăpare impulsivă de judecată".

Andrew Penhale, procurorul-şef al procuraturii din cadrul Crown Prosecution Service, a spus într-o declaraţie: "Toţi membrii societăţii britanice, indiferent de cât de bogaţi sau de celebri sunt, trebuie să îşi plătească taxele şi să fie transparenţi şi deschişi cu HMRC în legătură cu afacerile lor financiare".

Richard Las, ofiţer şef de investigaţii şi director al Serviciului de investigare a fraudelor din cadrul HMRC, a declarat că Ecclestone "a minţit HMRC".

"Această condamnare demonstrează că nimeni nu este mai presus de lege, iar HMRC va lucra neobosit pentru a se asigura că sistemul fiscal este corect pentru toţi şi că plăteşte pentru serviciile noastre publice vitale", a adăugat el.

Ecclestone a încercat să oprească urmărirea penală la începutul acestui an, avocaţii săi susţinând că trimiterea sa în judecată reprezenta un risc serios pentru viaţa sa.

Un cardiolog a depus mărturie că stresul procesului a însemnat că Ecclestone avea "mai multe şanse să moară decât să nu moară în timpul procesului", potrivit unei hotărâri din iunie.

Cu toate acestea, Bryan a declarat că nu a existat "nicio ameninţare reală şi imediată la adresa vieţii domnului Ecclestone din cauza procesului".

În decizie se mai precizează că Ecclestone a plătit aproximativ 250 de milioane de lire sterline ca impozit pe venit şi pe câştiguri de capital către HMRC între 1999 şi 2017.

Avocatul său, Montgomery, observase la o audiere anterioară, în ianuarie, că Ecclestone a fost acuzat la scurt timp după ce a făcut comentarii "nepopulare" despre preşedintele rus Vladimir Putin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ecclestone,
formula 1,
sentinţă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.